Veckans makroekonomiska höjdpunkter

Makro Under en finansvecka som förvisso lär domineras av den strida strömmen av rapporter är ECB:s penningpolitiska besked den givna makrohöjdaren.

Den svenska börsen utvecklades starkt under veckan som gick och steg med drygt 1,5 procent. Det indikerar en tydligt stigande optimism bland placerare inför den rapportsäsong som tar ordentlig fart under kommande vecka.

Det lär därför bli rapporterna som dominerar mycket av börsrörelserna framöver, inte minst som makroagendan är relativt tunn. Även på andra håll rörde sig börserna uppåt under veckan men det kanske mest noterbara är ändå den låga volatiliteten. VIX-index för den amerikanska börsen föll mot slutet av vecka under 10-nivån, vilket vi endast sett ett fåtal gånger under de senaste 30 åren.

Den svenska inflationen visade sig vara något högre än väntat i juni, vilket fått kronan att stärkas ytterligare och de svenska marknadsräntorna att stiga. Handelsvägt (KIX-index) ligger krona nu på sin högsta nivå sedan augusti i fjol. Det blir mot den bakgrunden intressant att ta del av det penningpolitiska protokoll som Riksbanken publicerar under tisdagen. Inför det förra mötet hade kronan börjat stärkas rejält och det bör ha varit föremål för diskussioner hur det väntas påverka inflationen på lite längre sikt.

Veckans makrohöjdpunkt är annars ECB:s penningpolitiska besked under torsdagen. Bättre konjunktur i EMU-området talar för att ECB-chefen Mario Draghi skulle kunna kratta i manegen inför minskade obligationsköp (tapering) men mot det talar en allt starkare euro och den senaste tidens kraftiga ränteuppgång. Spekulationerna på marknaden går mot att Draghi väljer ett något mjukare tonläge och att tapering-signaler dröjer till tidig höst. För det talar också den fortsatt låga inflationen där vi får se nya siffror på tisdag.

Notera att makroveckan inletts med BNP-siffror från Kina som var högre än väntat. Se mer nedan.

Måndag

Under natten mot måndag har dagens viktigaste statistik presenterats när BNP-siffrorna från Kina publicerades. BNP-tillväxten för andra kvartalet landade på 6,9 procent men kanske än mer intressant var att både industriproduktion och detaljhandel visade tecken på at accelerera i juni. Industriproduktionen upp med 7,6 procent och detaljhandeln med 11,0 procent.

Tisdag

Riksbanken publicerar protokollet från det senaste penningpolitiska mötet. Mycket intressant att se hu diskussionen såg ut när de strök sannolikheten för ytterligare räntesänkningar ur prognosbanan. Finns det dessutom funderingar på att avsluta köpen av statsobligationer? Inflationen i EMU-området är egentligen fortfarande för låg för att motivera penningpolitiska åtstramningar.

Onsdag

På en tämligen tom makroagenda bir det fokus på det amerikanska bostadsbygganden som varit en ljuspunkt i konjunkturen. Håll också koll på de amerikanska oljelagren som kan få fart på oljepriset åt endera hållet.

Torsdag

Penningpolitiska besked från BoJ och ECB. Givetvis störst fokus på ECB som har en allt bättre konjunktur att luta lite hårdare besked mot men där både en allt starkare euro och en kraftig ränteuppgång inte är särskilt välkommen. Vi får se hur ECB-chefen Mario Draghi balanserar dessa på den efterföljande presskonferensen. Räkna med rörelser på ränte- och valutamarknaden. En tuff Draghi, som skulle kunna signalera planer på minskade obligationsköp, kan dessutom visa sig bli ett sänke för börsen.

Fredag

Att en centralbank kan börja strama åt penningpolitiken trots att inflationen inte tagit fart visade Bank of Canada när de höjde räntan till 0,75 procent i förra veckan. Nu får vi se hur låg inflationen var. Kanske något för Riksbanken att titta lite extra på. Det finns också en historia mellan Kanada och Sverige då det bland annat var dit Riksbanken vände blickarna efter att kronan släppts att flyta 1992.

Makroveckan i urval

Måndag

04.00 Kina BNP 2 kvartalet årstakt 6,8% (6,9%)

04.00 Kina industriproduktion juni årstakt 6,5% (6,5%)

04.00 Kina detaljhandel juni årstakt 10,6% (10,7%)

14.30 USA Empire Manufacturing Index juli 15,0 (19,8)

Tisdag

09.30 Sverige Riksbanken publicerar penningpolitiskt protokoll

10.30 Storbritannien inflation juni årstakt 2,9% (2,9%)

11.00 EMU inflation juni årstakt 1,3% (1,4%)

11.00 Tyskland ZEW-index förväntningar juli 17,8 (18,6)

16.00 USA NAHB husmarknadsindex juli 67,0 (67,0)

Onsdag

14.30 USA bostadsbyggandet juni 1 160k (1 092k)

14.30 USA beviljade bygglov juni 1 205k (1 168k)

16.30 USA oljelager veckostatistik

Torsdag

03.00 Japan Bank of Japan räntebesked -0,10% (-0,10%)

10.30 Storbritannien detaljhandel juni årstakt 2,5% (0,9%)

13.45 EMU ECB räntebesked 0,00% (0,00%)

14.30 EMU ECB presskonferens

14.30 USA Philadelphia Fed index juli 23,4 (27,6)

16.00 EMU konsumentförtroendet juli -1,1 (-1,3)

Fredag

14.30 Kanada inflation juli årstakt 1,1 (1,3%)

Siffror inom parentes anger föregående utfall

i.u = ingen uppgift

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -