Rallyt i Sweco raderas

Börs Stockholmsbörsen makulerar 75 avslut som gjordes till kursen 145 kronor i måndagens slutauktion, "stängningscallen", för Sweco. Aktien steg kraftigt i den avslutande handeln.

De makulerade affärerna omfattar nästan 120.000 aktier, motsvarande drygt 17 miljoner kronor. Volymen kan jämföras med de tre föregående handelsdagarnas genomsnittliga volym på knappt 50.000 aktier per dag.

Den nya måndagsstängningskursen sätts till 123:25 kronor, som är den kurs det sista avslutet före stängningen gjordes till.

"Stängningscallen avvek och enligt våra riktlinjer makulerar vi när stängningen blev så pass avvikande från när aktien handlades", säger en anställd på Stockholmsbörsens handelsövervakningsfunktion till Nyhetsbyrån Direkt.

De makulerade avsluten handlar inte nödvändigtvis om köpare som sagt sig vara villiga att betala 145 kronor och nu slipper det, låter hon förstå.

"Det var volymerna som skulle göras på stängningen som gjorde att det inte kunde hanteras. Fler köpare än säljare kan man säga, stora volymer som inte möttes upp. Då blev det en sådan call, på den höga nivån."

Förloppet är inte ovanligt och beror inte på något systemfel - tvärtemot inträffar det ofta när börsens medlemmar vill göra omviktningar i slutet av månaden, heter det vidare.

"Vi räddar sådant här ganska ofta", säger talespersonen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -