USA-bråk tungt för Electrolux

Aktieanalys Electrolux bråk med det amerikanska justitiedepartementet om köpet av GE Appliance har gått till domstol. Utfallet kan få stor påverkan på aktien och vi avvaktar besked.

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.

Electrolux försök att baxa köpet av GE Appliance förbi det amerikanska justitiedepartementet i någorlunda igenkännbart skick är den tyngst vägande faktorn i aktien för tillfället. Det var i juli i år som justiedepartementet i USA meddelade att man hade för avsikt att försöka stoppa Electrolux mångmiljardaffär med General Electrics vitvaruenhet.

Tonläget har tidvis varit högt och domstolsförhandlingar har nu inletts för att lösa situationen. Domstolsförhandlingarna kommer att pågå till åtminstone 24 november men ett domslut kan också komma att dröja till i början av nästa år.

Någon form av eftergifter kommer att krävas för att få igenom affären och Electrolux ombud har uttryckt en övertygelse om att justitiedepartementets inställning är att Electrolux måste sälja i princip hela sin egna amerikanska verksamhet.

Electrolux kom i fjol överens om att betala 3,3 miljarder dollar, motsvarande 28,6 miljarder kronor med dagens växelkurser, för GE Appliance och såg då framför sig möjligheter att kunna plocka fram årliga synergier på 350 miljoner dollar. Dessa skulle främst hämtas inom inköp och operationell verksamhet. Eftergifter och försäljningar av delar av verksamheterna kommer sannolikt att påverka kalkylen.

I skuggan av bråket med det amerikanska justitiedepartementet rapporterade Electrolux för några veckor sedan ett betydligt bättre resultat i sitt tredje kvartal än väntat. Försäljningen i kvartalet landade helt i linje med förväntningarna men rörelseresultatet var hela 20 procent över snittprognosen i SME Direkts sammanställning. Marginalen var följaktligen också oväntat stark: 4,8 procent mot väntade 3,8 procent.

Fyra av Electrolux sex divisioner rapporterade bättre resultat än väntat. Vitvaror Nordamerika och Vitvaror EMEA (som står för Europa, Mellanöstern och Afrika) är de resultatmässigt tyngsta områdena. De svarade tillsammans för 76 procent av koncernens rörelseresultat i kvartalet.

Det var framför allt Vitvaror Nordamerika som presterade klart bättre än väntat. Rörelseresultatet landade 63 procent över snittprognosen inför rapporten. De tidigare lönsamhetsproblemen inom kyl och frys, som berodde på svårigheter att anpassa verksamheten till nya energikrav, har lösts. Electrolux vinstvarnade tidigare i år på grund av problemen i den nordamerikanska tillverkningen.

Rörelsemarginalen i Nordamerika väntades ha backat ganska rejält jämfört med samma kvartal i fjol. Istället steg den till 6,4 procent vilket var 2,4 procentenheter högre än väntat. Efterfrågan beskrivs som stark och organiskt ökade försäljningen i kvartalet med 7,1 procent. Electrolux passade i rapporten på att höja sin marknadsprognos för Nordamerika till en ökning på 4-6 procent i år.

Utvecklingen inom Vitvaror EMEA var också bättre än väntat. Rörelseresultatet landade 10 procent över snittprognosen i SME Direkts sammanställning och rörelsemarginalen var 0,4 procentenheter bättre än väntat på 6,3 procent. Även inom EMEA noterades en bra underliggande efterfrågan. Den organiska försäljningstillväxten i kvartalet var 5,4 procent.

Electrolux vd Keith McLoughlin konstaterade i sitt vd-ord att Västeuropa visat tillväxt under sju kvartal i följd nu. Sedan en tid tillbaka har Electrolux som strategi att fokusera på de områden där lönsamheten är starkast vilket inom Vitvaror EMEA huvudsakligen innebär inbyggnadsprodukter för kök. Electrolux har även genomfört en lång rad åtgärder för att förbättra effektivitet och lönsamhet i verksamheten och dessa ger nu effekt på marginalerna.

Prognosen för den europeiska vitvarumarkanden lämnades oförändrad i rapporten. Marknaden väntas öka med 1-2 procent inkluderat kraftiga nedgångar i Ryssland och Ukraina.

Bland övriga divisioner inom Electrolux var utfallet i kvartalet blandat. Vitvaror Latinamerika och Vitvaror Asien rapporterade båda lägre resultat i år än i fjol. I Asien tyngs resultatet av en nedskrivning av lagervärdena i Kina. Försäljningsutvecklingen i Kina har också varit svag under kvartalet jämfört med i fjol.

Divisionen Småapparater presterade klart bättre än väntat men det är ett resultatmässigt litet område. Området Professionella produkter väger tyngre och stod för 12 procent av det samlade rörelseresultatet i koncernen. Utvecklingen var i linje med förväntningarna. Electrolux konstaterar i rapporten att efterfrågan på professionella produkter ökat på flertalet marknader, undantaget Östeuropa.

Electrolux rapporterade ett starkt kassaflöde i kvartalet, 3,2 miljarder kronor efter investeringar. Nettoskulden krympte som ett resultat av detta och den var 2,1 miljarder kronor vid utgången av kvartalet.

De analytiker som bevakar Electrolux räknar i snitt med att bolaget i år kommer att redovisa en omsättningstillväxt på drygt 10 procent. Rörelsemarginalen väntas dock pressas tillbaka till 3,5 procent jämfört med en underliggande marginal på 4,3 procent i fjol. Snittprognosen för vinst per aktie ligger på 9,86 kronor vilket innebär ett p/e-tal på 24,4.

För nästa år väntas inte intäkterna öka alls. Rörelsemarginalen väntas däremot stiga till 4,9 procent vilket lyfter vinsten per aktie med nästan 50 procent till 14,64 kronor. P/e-talet faller då till 16,5. Justerar vi för nettoskulden värderas rörelsen till 11,7 gånger nästa års väntade rörelseresultat.

Snittprognoserna för de närmaste årens utdelningar innebär direktavkastningar på 2,8 procent respektive 2,9 procent.

Efter en urstark avslutning på fjolåret och inledning av 2015 har Electrolux-aktien glidit sidledes. Inte ens den starka rapporten för tredje kvartalet förmådde lyfta aktien mer än ett par procent och sedan dess har kursen backat och står nu lägre än före rapporten.

GE-affären styr aktien helt för närvarande och vad utfallet blir i den frågan är svår att sia om för tillfället. Kursen står fortfarande cirka 30 procent högre idag än när ryktena om affären började snurra på aktiemarkanden i början av september i fjol.

Skulle det bli enorma eftergifter eller om affären faller helt så finns det sannolikt fallhöjd i aktien. Givet den i dagsläget rätt låga skuldsättningen är å andra sidan inte värderingen jättehög förutsatt att Electrolux kan leverera de lönsamhetsförbättringar som väntas under nästa år.

Vi tycker hur som helst att aktien blir lite för mycket lottsedel innan vi vet utfallet i GE-bråket i USA. Tills den bilden klarnar väljer vi att behålla en Neutral rekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Electrolux B Neutral - -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -