Xano bekänner färg

Aktieanalys Xanos tredje kvartal var starkt. Förändringarna i produktioner har gett bättre lönsamhet och på en roligare börs kan det vara dags att revidera vår syn på bolaget.

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.

Den mindre teknikkoncernen Xano driver entreprenörsbolag i Norden men också Estland, Polen, Kina och USA. Koncernbolagen gör alla sin egen grej men två övergripande teman är komponenttillverkning och automationsutrustning till industrin.

Mer än 70 procent av beställningarna är kontraktstillverkning av kundspecifika produkter men andelen egna varor har vuxit sig lite större och i det segmentet är lönsamheten i regel lite bättre.

Senast vi skrev om Xano var i juni och parkerade då i en neutral rekommendation. Det visade sig vara ett väl avvägt betyg, åtminstone fram till dess att tredje kvartalet presenterades för knappt en vecka sedan.

Kvartalrapporten var bra och främst var det en rejäl uppryckning av lönsamheten som fick aktien skjuta högre. Sedan de nervösadagarna inför rapporten har aktien stigit 20 procent och det är hög tid att se över våra antaganden om Xano.

I juni skissade vi på att omsättningen i år skulle stiga till kring 1 050 Mkr och antog en rörelsemarginal på 8,6 procent, motsvarande ett rörelseresultat på 90 Mkr. Antagandet om försäljningen var sannolikt inte så illa pinkat men vi var alltför fega på marginalen.

Det största affärsområdet Industrial Solutions (IS) har ökat sin omsättning med närmare 10 procent hittills i år och det förklaras av inkorporeringen av nyförvärvet Canline samt till viss del goda tider för koncernbolagen NPB och Ackurat. Rörelsemarginalen inom affärsområdet ökade till 11 procent, vilket var ett rejält kliv framåt jämfört med 8,4 procent samma period året innan.

Övriga två affärsområden är betydligt mindre och har haft mer svajiga resultat. Det har gått bra för Precision Technology (PT) som ökat försäljningen med 4 procent hittills i år samtidigt som marginalen stigit från 10 till 14 procent.

Inom Rotation Moulding (RM) ökade affärerna bara marginellt och marginalen sjönk från strax under 12 procent föregående år till 10 procent hittills i år. Problemen ligger främst i den polska grenen som trots hårt arbete inte lyckats kämpa fram bättre lönsamhet.

Som helhet taktar koncernen med en rörelsemarginal på 10 procent i år, vilket är 1,4 procentenheter högre än i vår tidigare prognos.

Omsättningstillväxten i Xano har som oftast varit driven av förvärv men det är med fokus på lönsamhetsförbättringen vi ska se på Xano, som hittills i år gjort mycket bra ifrån sig. Uppryckningen beror mycket på genomförda strukturåtgärder och en högre automationsgrad i tillverkningen än tidigare år.  

Som kontraktstillverkare och underleverantör är Xano beroende av efterfrågan på beställarnas produkter och i mångt och mycket är det den europeiska konjunkturen som styr förutsättningarna för bolaget. Under året har utsikterna varit allt annat än solklara och än återstår frågetecken kring konjunkturen.

Men den som vill kan se tendenser till att molnen skingras i Europa. Arbetslösheten har dämpats samtidigt som reallönerna klättrat bland Europas värsta krishärdar. Det i sin tur ökar konsumtionen och kanske har startskottet för en europisk återhämtning redan brunnit av. Addera därtill kommande stimulanser från ECB, även om stimulanserna förvisso motsäger att en konjunkturvändning står i dörren.

Vi står fast vid vår tidigare omsättningsprognos om 1 050 Mkr men med ett kvartal kvar i år vågar vi skruva upp antagandet om rörelsemarginalen till 10 procent och då kan rörelseresultatet öka till 105 Mkr. På sista raden blir det cirka 10 kronor per aktie i vinst. Då har vi friserat bort engångsintäkterna från fastighetsförsäljningen om 12 Mkr tidigare i år.

Det ger i sin tur en prislapp på närmare 15 gånger årets förväntade vinst för den underliggande verksamheten och trots en fin vinstökning är det ett högre kilopris än vid vår analys i mitten på juni. Och så ska det vara. Marknaden har tagit till sig bolagets förbättringar och fortsätter de i given riktning kan rörelsemarginalen överstiga 10 procent nästa år.

I kombination med en rimlig omsättningsökning under 2016 på 5 procent stiger försäljningen till 1 100 Mkr. I förläningen ger det nästan 11 kronor i vinst per aktie, givet samma vinstmarginal som i år, och en värdering kring p/e 13 på nästa års prognos.

Optimisten bör med stöd i marginalförbättringarna och tidiga positiva konjunktursignaler anse det som ganska attraktivt.

Efter en stormig sommar har vår marknadsoro blivit bättre och vår sedan tidigare positiva grundinställning till Xano har stärkts efter att bolaget visat att de tagit en tydlig riktning gällande lönsamheten.

Detta till trots är det med viss tveksamhet vi höjer vår tidigare rekommendation. Handeln i aktien är ganska liten och det tarvar en rabatt. Vi ser ingen astronomisk uppsida men det finns fog för att tala om en prislapp kring 170-175 kronor. Vår rekommendation blir därför köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
XANO Industri B Köp - -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -