Årets bästa och sämsta på börsen

Börs Fingerprint Cards har sedan årets början stigit med sanslösa 775 procent. Men det finns en aktie som stigit betydligt mer i år.

FX International Aktietorget, vars verksamhet handlar om att spekulera i valuta med hjälp av algoritmhandel, har stigit spektakulärt sedan årets början.

Ledningen för företaget är tydlig med riskerna i verksamheten, som att handeln till övervägande del sker med lånat kapital och att det egna kapitalet kan gå upp i rök om handeln går fel. Men i slutet av sommaren flaggade bolaget för att det arbetar med att starta en fond baserad på sin algoritmhandel. Det blev startskottet för en närmast osannolikhet kursuppgång.

På en månad har aktien stigit 267 procent och som högst handlades den i 30 kronor under måndagens handel. När den sedan backade tillbaka till 22 kronor kunde ändå årets uppgång hittills summeras till 2 000 procent.

Fingerprint Cards placerar sig som nummer två på listan över aktier som stigit mest sedan årsskiftet. Trean är det branschkollegan, och i vissa fall partnern, Precise Biometrics som stigit 426 procent sedan årsskiftet. I grunden handlar det om samma drivkrafter som i Fingerprint – att marknaden för biometribaserade säkerhetslösningar har tagit fart.

Fyra på listan är Sensys Gats Group som stigit 311 procent till 3,33 kronor. Bolaget, som utvecklar och säljer trafikövervakning, har efter många års testorder utanför Sverige nu börjat håva in allt fler beställningar. Sommarens förvärv av konkurrenten Gatso blev startskottet på den stora uppvärderingen och på bara de senaste tre månaderna har aktien stigit 165 procent.

Femma på listan är Netjobs Group, som arbetar med onlinerekrytering, har presterat en uppgång på 284 procent sedan årsskiftet.

När Medas förre vd Anders Lönner tog plats i ägarlistan och styrelsen för Karo Bio för snart två år sedan startade en omstöpning av företaget. I stället för att bara forska var det dags att investera i säljande läkemedel.

Tre förvärv senare har aktien rusat på årets börs. I mitten av förra veckan summerades årets börsuppgång till 475 procent innan investerarna tyckte att det kanske hade gått lite väl fort uppåt. Från toppkursen 66,75 kronor har aktien i skrivande stund backat tillbaka till 46 kronor. Det räcker ändå till en kursuppgång på 277 kronor räknat från årets början.

Förlorarna kan som bekant inte falla mer än 100 procent men en handfull bolaget är nära.

Pilum har ansökt om företagsrekonstruktion efter en konkurs i ett dotterbolag. Ledningen tror att om bolaget ska överleva så behövs mer kapital och i väntan på klara besked har aktien fallit till 50 öre, vilket resulterar i en nedgång på 95 procent sedan årsskiftet.

Empire har fallit 93 procent till 7 öre. First North-bolaget tog in nya pengar i somras

Söktjänstföretaget Eniro, som mer eller mindre har abonnerat på en hög plats på förlorarlistan de senaste åren, har i år backat med 89 procent till 81 öre. Det senaste negativa beskedet i kom från SvD som rapporterade att bolaget kan få svårt att möta långivarnas krav och att två banker bestämt sig för att säga upp krediterna om lånevillkoren bryts.

Eurocine Vaccines på Aktietorget har haft det motigt med sina nasala vacciner. Intäkterna har varit försumbara men underskotten i verksamheten desto större. Den senaste nyemissionen, ett återkommande inslag i bolagets historia, genomfördes i våras. Sedan årsskiftet har aktien fallit 86 procent.

Cortus Energy lägger sig på femte plats över årets förlorare med en nedgång på 82 procent. Halvårsrapporten visade ett nästa trefaldigat underskott i rörelseresultatet. Aktien handlas dock fortfarande över teckningskursen i den senaste nyemissionen.

Bland storbolagen på börsen toppas listan över årets vinnare av uppköpsaktuella Axis (+71 procent), följd av Betsson (+51 procent) och Nobia (+45 procent). Förlorarlistan toppas av Africa Oil (-41 procent), SSAB (-40 procent) och Lundin Mining (-34 procent).

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -