Ingves lämnar räntan oförändrad

Räntan Riksbanken beslutade att lämna reporäntan oförändrad på rekordlåga -0,35 procent.

Riksbankens räntebana har dragits upp något i närtid men är annars i oförändrad under prognosperioden, framgår av Riksbankens nya prognos.

Räntebanan bottnar på -0,41 procent under det första till andra kvartalet 2016.

Riksbanken konstaterar att det är viktigt att inflationen fortsätter att stiga och närmar sig 2 procent. En sådan utveckling bidrar till långsiktiga inflationsförväntningar som är förenliga med inflationsmålet.

Därför har Riksbanken fortsatt hög beredskap att snabbt göra penningpolitiken ännu mer expansiv, även mellan de ordinarie penningpolitiska mötena, om så skulle behövas.

Reporäntan kan sänkas ytterligare och köpen av statsobligationer kan utökas. Riksbanken är också redo att intervenera på valutamarknaden om inflationsuppgången skulle hotas av till exempel en mycket besvärlig marknadsutveckling. Det kan även bli aktuellt att köpa andra typer av värdepapper liksom att lansera ett program för utlåning till företag via banker.

Inför torsdagens räntebesked väntade sig 10 av 15 tillfrågade analytiker att Riksbanken skulle lämna reporäntan oförändrad medan fem trodde att räntan skulle sänkas, enligt SME Direkts enkät. Två såg en sänkning med 5 punkter, två en sänkning med 10 punkter medan en bedömare trodde att räntan skulle sänkas med 15 punkter.

Riksbanken ändrade senast reporäntan vid det penningpolitiska mötet den 1 juli 2015, då den sänktes med 0,10 procentenheter. Riksbanken beslutade då att köpa statsobligationer för ytterligare 45 miljarder kronor, efter att tidigare ha beslutat om statsobligationer för totalt 90 miljarder kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -