Asien tar rygg på USA – lyfter på nytt

Börs Asienbörserna fortsatte norrut i fredagens handel efter en riktigt stark avslutning föregående handelsdag.

Draghjälp kom främst från USA-börserna som stängde tydligt på plus efter bättre än väntad BNP-data som återigen rest frågetecknen kring en räntehöjning i september.

På indexfronten ökade Hang Seng-index 0,5 procent och fastlandsbörsen i Shanghai klättrade 1,5 procent.

"Som det ser ut nu verkar majoriteten av investerarna tro att det inte blir någon räntehöjning i september. Dock har USA-räntorna rört sig uppåt den senaste tiden vilket indikerar att vissa satsar på en septemberhöjning så man ska nog inte vara alltför optimistisk", sade Hikaru Sato, teknisk analytiker vid Daiwa Securities, till Marketwatch.

Bland aktierna i Hongkong tillhörde Sinopec en av vinnarna med en uppgång på drygt 9 procent. Oljebolaget drog till med en vinst i det första kvartalet mot en väntad förlust.

På temat olja var sektorn en av de bäst presterande i spåren av en tydlig uppgång i Brentoljan som nu rusat cirka 12 procent på några dagar. Relaterade aktier på plus var Kunlun Energy som steg 7 procent, China Petroleum 5 procent och Cnooc plus 4 procent.

De exportberoende japanska börserna, med stor Kinaexponering, drabbades hårt förra veckan när turbulensen var som störst på Kinabörserna. Slutet på innevarande vecka har dock varit bättre med Nikkei-index upp 7 procent de senaste dagarna inklusive fredagens rally på 2,9 procent.

På aktiefronten gick råvarurelaterat starkt efter ytterligare uppgångar i oljan och bland exportörerna klättrade Toyota 3,5 procent, Honda 4 procent och Panasonic drygt 3 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -