Läge att se över sin egen Kinarisk

Börs Många av Stockholmsbörsens största bolag har stor exponering mot det krisande Kina. Därför är det nu hög tid att räkna ut sin egen Kinarisk inför hösten.

Kraschen på de kinesiska börserna började i mitten av juni och under en månads tid förlorade A-aktierna i Shanghai en tredjedel av sitt totala värde.

Samtidigt har en rad negativa data inkommit under sommaren som talar om en inbromsande kinesisk ekonomi.

Flera internationella bolag har redan känt av den sammanlagda smällen från de senaste månadernas börsras, svagare tillväxt, valutasvängningar och en dämpad kinesisk konsumtion. Och om bränslet i jättelandets ekonomi tar slut är det svårt att förutsäga vilka konsekvenserna blir.

"Om Kinas tillväxt nu i högre grad kommer att ske på bekostnad av andra länders tillväxt är det uppenbart dåliga nyheter för många andra regioner. Den svagare kinesiska valutan gör utländska produkter dyrare. Både europeiska, amerikanska och svenska bolag har pekat på att svagare efterfrågan från Kina har pressat resultaten", konstaterar Nordea i ett morgonbrev på måndagen.

Redan i halvårsrapporterna fanns hos en del svenska börsbolag signaler om svagare efterfrågan i Kina och en ökad osäkerhet för landets utveckling.

Autoliv är det svenska företag som har den största exponeringen mot Kina, med 16,5 procent av sin omsättning på den kinesiska marknaden. Hexagon, Elekta, SKF, ABB, Atlas Copco, Ericsson och Alfa Laval har också alla över 10 procents exponering mot Kina, enligt Nordeas sammanställning.

"Nedgången på Kinabörserna den senaste tiden slår inte direkt mot bolagen. Men om sättningen på börserna i Kina smittar av sig på ekonomin kan vi i höst få se negativa effekter på en rad bolag", skriver Avanzas sparekonom Claes Hemberg på sin blogg.

Hembergs råd är därför att räkna ut vilken Kinarisk man som sparare har på det egna aktiekontot.

"När det svänger på börsen i Kina och valutan pressas ned behöver det inte påverka våra svenska bolag. Men det är bra att känna till vilka som påverkas och hur mycket".

 

Svenska bolags omsättningsexponering mot Kina, 2014 (%)
   
Autoliv 16,5
Hexagon 15
Elekta 13,1
SKF 13
ABB 13
Atlas Copco 12,9
Ericsson 12,9
Alfa Laval 12,3
Assa Abloy 9,2
Astra Zeneca 8,6
Sandvik 7,5
Stora Enso 7,4
SCA 7
H&M 5,3
Electrolux 5
Trelleborg 4,8
Volvo 4,4
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -