Oförändrad ränta i Australien

Penningpolitik Australiens centralbank, RBA, lämnade på tisdagen sin styrränta oförändrad på 2,00 procent.

I Bloomberg News prognosenkät bland 28 bedömare väntade 25 att räntan skulle lämnas oförändrad, 3 analytiker spådde en sänkning med 25 punkter till 1,75 procent.

Senaste gången Australiens centralbank ändrade styrräntan var den 5 maj 2015, då den sänktes med 25 punkter till 2,00 procent.

Centralbankschefen Glenn Stevens sade i en kommentar att Australiens ekonomi kommer att fortsätta ha en viss grad av ledig kapacitet en tid ytterligare. Ny information bekräftar att inhemska inflationstrycket är dämpat, och det bör fortsätta gälla en tid givet den mycket svaga ökningstakten i arbetskostnadern.

"I sådana omständigheter behöver penningpolitiken vara ackommoderande. Låga räntor verka till att stödja kredittillväxt och konsumtion", sade han.

Han noterade samtidigt att bostadspriserna fortsätter stiga kraftigt i Sydney, men att trenderna är mer varierade i ett antal andra städer. Vidare noterades att Australiendollarns växelkurs anpassar sig till de "signifikanta nedgångarna" i viktiga råvaror.

"Ytterligare information om de ekonomiska och finansiella förhållandena som kommer in framöver kommer att informera styrelsens löpande utvärdering av utsikterna, och därmed huruvida den nuvarande penningpolitiska hållningen mest effektivt kommer att fostra en uthållig tillväxt och inflation i linje med målet", sade Glenn Stevens.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -