Månadens hetaste aktier

Aktier Juli blev en het månad på aktiemarknaden med rejäla svängningar och stor handel. Särskilt de tunga industribolagen har lockat köparna i sommar.

Det har varit några utmanande sommarmånader för de svenska spararna, med en marknad som reagerat både uppåt och nedåt på de parallella oroligheterna i Grekland och de kinesiska börssvängningarna.

Stockholm inledde juli i en negativ trend för att sedan klättra stadigt under ett par veckor i mitten av månaden, vilket följdes av ytterligare en nedgång. Totalt har OMXS30 stigit med drygt 3 procent sedan den sista juni.

Juli innebär också rapportperiod och i många fall överraskade bolagens kvartalssiffror positivt, vilket bidrog till uppgången.

Och även om utsikterna för de stora exportbolagen är relativt svala så verkar de svenska spararna tro på ljusare tider. Många har velat parkera pengarna i klassiska industrijättar som SKF, Sandvik och Volvo. Kinatunga aktier utgör en stordel av köptoppen i juli, trots den osäkra marknaden.

Månadens allra hetaste köp var dock fingersensorbolaget Fingerprint Cards.

"Hexagons vd Ola Rollén har tagit med spararna på en hisnande berg- och dalbanefärd då hans stora försäljningar och köp i aktien har lett till kraftiga svängningar. Det gäller att hoppa på vagnen i rätt ögonblick, annars riskerar man att bara få följa med i nerförsbacken", säger Johan Tidestad, kommunikationschef på Nordnet.

Och Avanzas sparekonom Claes Hemberg vill varna för att haka på hajpade bolag utan att vikta upp portföljen med mer stabila innehav.

"Det är lätt att ryckas med av snacket kring några få aktieraketer. Nu behöver köparna i stället räkna på kilopriset och hitta minst en stabil motvikt i en annan bransch. Alltför många är enbenta i en högriskaktie”.

Och tittar man på vilka bolag som såldes mest under juli så är det dels bolag som gått starkt den senaste tiden, där spararna nu velat plocka hem vinsten, men dels också just ett gäng stabila folkaktier som Telia Sonera, Ericsson och H&M.

"Många av dessa aktier skulle tvärt om kunna hjälpa spararna. Jämte investmentbolagen är det dessa aktier som skulle kunna utgöra en viktig bas på många aktiekonton”, säger Claes Hemberg.

 

Mest köpta, Avanza Mest sålda, Avanza
Fingerprint Cards Telia Sonera
Volvo H&M
SEB Handelsbanken
SKF Elekta
Anoto Ica
SSAB Astra Zeneca
NCC Ericsson
Sandvik Starbreeze
Tele2 Ratos
Autoliv Alfa Laval
   
Mest köpta, Nordnet Mest sålda, Nordnet
Fingerprint Cards SCA
Volvo Getinge
Sandvik Astra Zeneca
SKF Bure
SSAB Cellavision
Apple Telia Sonera
ABB Handelsbanken
Lundin Mining Atlas Copco
Autoliv Elekta
Trelleborg Ica
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -