Största ökningen på 15 år

Förmögenhet Hushållens finansiella tillgångar ökade kraftigt under det första kvartalet, till följd av den stora börsuppgången under perioden. Samtidigt ökade skulderna med 40 miljarder kronor.

Ökningen av de finansiella tillgångarna mellan januari och mars i år var den största under ett enskilt kvartal under hela 2000-talet – 6 procent.

Det visar SCB:s Finansräkenskaper för det första kvartalet 2015.

Stockholmsbörsen steg med 14 procent under årets tre första månader och hushållens direktägda tillgångar i aktier ökade med 78 miljarder kronor som en följd av den postiva utvecklingen.

Hushållen äger också indirekt en stor del av försäkringsbolags och investeringsfonders innehav genom sitt sparande i fonder, och med börsuppgången ökade också tillgångarna i fondandelar och försäkringssparande.

Totalt ökade hushållens tillgångar med 775 miljarder kronor, varav 675 miljarder var värdeökning och 100 miljarder i transaktioner.

Skulderna ökade med 40 miljarder kronor under kvartalet medan nysparandet – främst i fonder och försäkringar – uppgick till 60 miljarder kronor.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -