Så påverkar budgeten din plånbok

Privatekonomi Det finns punkter i vårbudgeten som kan påverka din plånbok. Se de viktigaste förslagen här.

Som väntat så innehöll årets vårbudget inte några stora reformer, det brukar inte en vårbudget göra. Totalt 4,5 miljarder ska satsas, vilket kan jämföras med höstbudgetens 1 000 miljarder.

Fokus i årets vårbudget är miljö, välfärd och jobb och det är få skatte- eller bidragsförslag som direkt påverkar hushållens plånböcker i vårbudgeten.

”Vårbudgeten är i det närmaste kliniskt ren från skatte- eller bidragsförslag som direkt påverkar hushållens plånböcker. Det är sannolikt ett resultat av att finansminister Magdalena Andersson varit tydlig med att utrymmet för ofinansierade reformer är obefintligt och att man i det här läget har velat prioritera andra åtgärder”, säger Robert Boije, chefsekonom, SBAB.

Robert Boije

Däremot finns det några förslag som indirekt påverkar hushållens inkomstutveckling.

”Regeringen säger till exempel nej till avskaffad flygskatt, vilket gör flygresorna dyrare. Ett annat exempel är nedsättningen av arbetsavgifterna för unga och förslaget om förlängd nedsättning av arbetsgivaravgiften för den först anställda, som regeringen hoppas ska bidra till att öka sysselsättningen”, säger Robert Boije.

De stora reformerna ur ett privatekonomiskt perspektiv kom dock redan i höstas när riksdagen röstade igenom M+KD-budgeten, då jobbskatteavdraget höjdes liksom brytpunkten för statlig skatt. Samtidigt fick också pensionärer sänkt skatt. Det är sådana reformer som inte går att ändra av den nytillträdda regeringen i den här vårändringsbudgeten.

Som mest innebär det höjda jobbskatteavdraget sänkt skatt med 210 kronor i månaden. Den höjda brytpunkten för statlig skatt ger alla som tjänar över 43 000 kronor i månaden, 282 kronor mer i plånboken varje månad.

I mångt och mycket handlar flera reformer i vårbudgeten om att sätta stopp för ändringar från KD+ M- budgeten på sådant som regeringen redan har infört.

Ett exempel på en plånboks-reform som KD+M ville slopa är den fria entrén till statliga museum runt om i Sverige, en besparing som uppgavs handla om runt 80 miljoner kronor. I vårbudgeten satsas istället 100 miljoner på att behålla den fria entrén.

Flygskatten som infördes 1 april 2018 av regeringen för att få oss att minska vårt flygande, är ett annat exempel. Kristdemokraterna och Moderaterna ville slopa skatten i sin statsbudget som röstades igenom i höstas, ett förslag som regeringen nu punkterar, flygskatten ska behållas.

För inrikesresor och resor inom EU är flygskatten 60 kronor per passagerare, och för resor till länder utanför EU, inte längre än 600 mil, är skatten 250 kronor, och för resor längre än 600 mil, till exempel Thailand, är skatten 400 kronor.

För en familj om fyra personer innebär en flygresa till Thailand en fördyring med 1 600 kronor med flygskatten, jämfört med om den inte hade funnits.

Andra reformer som kan påverka din plånbok är det utökade solcellstödet, som kan gynna dig som bygger solceller. Solcellsstödet är idag 30 procent av installationskostnaden. Det utökades från 20 procent redan förra året, vilket gav effekt. Antalet ansökningar tredubblades jämfört med samma tid året före.

Vidare höjs taket för Rutavdraget från 25 000 kronor till 50 000 kronor den 1 juli. Det kan jämföras med KD+M- budgeten där avdraget skulle höjas till 75 000 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -