Hushållen tror på bättre ekonomi

Konjunktur De samlade förväntningarna om ekonomin, alltså både för Sverige och för den egna plånboken, ökade hos de svenska hushållen i maj.

Konsumenternas samlade förväntningar, CCI, steg till 98,8 i maj, jämfört med reviderade 96,9 föregående månad (97,1), visar Konjunkturinstitutets undersökning om hushållens inköpsplaner.

Enligt SME Direkts enkät väntades CCI ha uppgått till 101,2.

Makroindex var oförändrat 90,8 jämfört med månaden före. Mikroindex steg till 106,6 jämfört med 102,5.

Makroindex speglar synen på Sveriges ekonomi nu och om tolv månader framåt samt arbetslöshetens utveckling tolv månader framåt. Mikroindex speglar synen på den egna ekonomin nu och tolv månader framåt samt planerade inköp av kapitalvaror.

I maj väntade hushållen en inflationstakt på 1,6 procent om tolv månader, jämfört med 1,8 procent i föregående månads mätning. Medelvärdet inklusive extremvärden uppmättes till 1,7 procent, medan medianvärdet var 0,0 procent.

Hushållen uppfattar samtidigt att den aktuella inflationen är 0,9 procent, jämfört med 0,9 procent föregående månad. Den faktiska KPI-inflationen var -0,2 procent i april medan KPIF-inflationen var 0,7 procent.

Nettotalet för arbetslösheten om tolv månader, skillnaden mellan andelen som tror på ökad arbetslöshet minus andelen som tror på lägre arbetslöshet, uppgick till 20 i maj, jämfört med 20 föregående månad.

Nettotalet för egen arbetslöshetsrisk nu (ökat minus minskat) var -9 jämfört med -7 föregående månad.

Nettotalet för hushållens sparande nu (sparar minus skuldsätter sig) uppmättes till -7 jämfört med -6 månaden före. Nettotalet för hushållens sparande tolv månader framåt (troligt minus inte troligt) var 60 jämfört med 61 månaden före.

Nettotalet för köp av kapitalvaror nu (rätt tidpunkt minus fel tidpunkt) var 16 jämfört med 18 månaden före. Motsvarande nettotal på tolv månaders sikt (mer minus mindre) var -2 jämfört med -5 månaden före.

Nettotalet för köp av bil inom tolv månader (troligt minus inte troligt) var -56 jämfört med -57 föregående månad.

Nettotalet för köp av bostad inom tolv månader (troligt minus inte troligt) var -77 jämfört med -77 månaden före.

Vad gäller ränteförväntningar väntar sig hushållen att den rörliga bostadsräntan, max tre månaders bindningstid, är 2,13 procent om ett år, 2,62 procent om två år och 3,43 procent om fem år.

Föregående månad räknade hushållen med att den rörliga bostadsräntan skulle vara 2,17 procent om ett år, 2,71 procent om två år och 3,58 procent om fem år.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -