Dollarn tynger USA

Konjunktur Den amerikanska tillverkningsindustrin rapporterar nedåtgående siffror och sjunkande export, vilket bidrar till farhågorna om att den starka dollarn tynger ekonomin.

Ett snabbestimat över inköpschefsindex för tillverkningsindustrin i USA från Markit sjönk till 53,8 i maj, jämfört med 54,1 föregående månad, rapporterar Bloomberg News.

Väntat var ett index på 54,5 enligt Bloomberg News prognosenkät.

Chris Williamson, chefekonom vid Markit, noterade i en kommentar att tillverkningsföretagen i maj rapporterade sin svagaste tillväxt sedan början på 2014 och undersökningsresultaten bidrar till farhågorna om att den starka dollarn tynger USA:s ekonomi och företagens vinster.

"Även om nedgången bara var måttlig så har exportförsäljningen nu sjunkit två månader i rad, något som inte setts på två år och ligger långt ifrån den solida exportutvecklingen som sågs vid denna tiden förra året", sade han.

Han tillade att den svagare trenden för orderingången inte verkar ha påverkat anställningarna, åtminstone inte än, då fler jobb skapades i maj.

"Men om produktionstillväxten inte tar fart igen så finns det oro för att sysselsättningstillväxten kommer att dämpas då företagen försöker öka sin produktivitet", sade Chris Williamson.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -