Meda faller på rapporten

Kvartalsrapport Medas resultat i första kvartalet nådde inte upp till marknadens förväntningar. Aktien backar i den inledande handeln.

Specialistläkemedelsbolaget Meda redovisar ett ebitda-resultat exklusive engångsposter på 1.403 miljoner kronor för det första kvartalet 2015.

Förväntningarna låg på ett motsvarande ebitda-resultat om 1.457 miljoner kronor, enligt SME Direkts prognossammanställning.

Medas omsättning under kvartalet landade på 4.583 miljoner kronor, jämfört med förväntade 4.825 miljoner kronor.

Den organiska tillväxten blev -5 procent under det första kvartalet, att jämföra med förväntade +0,9 procent enligt SME Direkt.

Nedgången speglar generisk konkurrens för Astepro i USA och för Tambocor i Frankrike samt lägre försäljning av Aerospan, till följd av försäljning av lanseringskvantiteter under första kvartalet föregående år, skriver Meda i delårsrapporten.

Försäljningen av allergiläkemedlet Dymista för kvartalsperioden uppgick till 193 miljoner kronor, att jämföra med förväntade 241 miljoner enligt SME Direkt.

Försäljningtillväxten i Västeuropa var 22 procent under kvartalet, mätt i fasta växelkurser. Motsvarande tillväxt uppgick i sin tur till 9 procent i USA.

Den valutajusterade tillväxten på tillväxtmarknaderna nådde 69 procent

Bolaget upprepar sin bedömning om att bolagets försäljning för helåret 2015 kommer att uppgå till cirka 20 miljarder kronor. Enligt SME Direkt väntas 20,2 miljarder.

Prognosen inkluderar italienska Rottapharm som nyligen införlivades i Meda. Under 2014 uppgick försäljningen till 15,4 miljarder kronor.

Meda spår alltjämt att ebitda-marginalen under 2015 kommer att förbättras i förhållande till 2014. Under fjolåret uppgick den underliggande marginalen till 30,6 procent. Enligt SME Direkt väntas en motsvarande marginal på 32,3 procent under 2015.

Inklusive engångsposter spås ebitda-marginalen nå 30,8 procent i år enligt SME Direkt mot förra årets 26,0 procent.

Efter fem minuters handel på onsdagen hade Medas aktie backat 5 kronor eller nära 4 procent till 131,40 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -