Företagen mindre hoppfulla

Tillverkningsindustrin konfidensindikator sjönk i april jämfört med föregående månad.

Tillverkningsindustrin konfidensindikator sjönk till 93,7 i april, jämfört med reviderade 100,6 föregående månad (101,1), framgår av Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer.

Väntat var en konfidensindikator på 102,1, enligt SME Direkts prognosenkät.

KI konstaterar att konfidensindikatorn för tillverkningsindustrin föll hela 6,9 enheter i april. Det är tredje månaden i rad som industrins konfidensindikator faller och nivån indikerar nu ett svagare läge än normalt.

Alla tre ingående frågor bidrog till nedgången. Företagen är mer negativa om storleken på såväl orderstockar som färdigvarulager och förväntningarna på produktionsvolymen har justerats ned. Svagast läge rapporterar investeringsvaruindustrin. Även inom insatsvaruindustrin är läget något svagare än normalt, medan läget inom konsumtionsvaruindustrin fortfarande är starkare än normalt.

Konfidensindikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet ökade 4,9 enheter i april, från 105,8 till 110,7. Nivån är betydligt högre än det historiska genomsnittet vilket indikerar att läget är mycket starkare än normalt. Uppgången förklaras av mer positiva orderstocksomdömen jämfört med förra månaden. Anställningsplanerna på tre månaders sikt är oförändrat optimistiska.

Detaljhandelns konfidensindikator steg från 107,5 i mars till 111,6 i april, en nivå som indikerarar att läget är betydligt starkare än normalt. Samtliga frågor som ingår i konfidensindikatorn bidrog till uppgången. Försäljningsvolymen uppges ha ökat i större omfattning än förra månaden samtidigt som omdömena om varulagren är mindre negativa och förväntningarna på försäljningsutvecklingen på tre månaders sikt har blivit än mer optimistiska.

Konfidensindikatorn för de privata tjänstenäringarna har ökat 2,7 enheter sedan mars. Nivån på indikatorn ligger 4,4 enheter över det historiska genomsnittet och indikerar att läget är starkare än normalt.

Två av tre frågor som ingår i konfidensindikatorn bidrog positivt till förändringen. Företagen är mer positiva till hur verksamheten utvecklats de senaste månaderna och efterfrågan på företagens tjänster uppges ha ökat i större omfattning. Tjänsteföretagens förväntningar på efterfrågeutvecklingen de närmaste tre månaderna är ungefär oförändrade från förra månaden och lämnar ett neutralt bidrag till förändringen i konfidensindikatorn.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -