Analytikerna sågar Atlas

Börs Förutom upprepade utsikter och solid utveckling inom Industriteknik var det inte mycket att glädjas åt i Atlas Copcos rapport, anser analytikerna.

Atlas Copcos rapport vittnar om ett svagt kvartal, särskilt för orderingången inom kompressorteknik och Mining, och förutom upprepade utsikter och solid utveckling inom Industriteknik är det svårt att hitta förmildrande omständigheter i rapporten.

Det skriver Barclays (rekommendation: övervikt, riktkurs 300 kr) i en kommentar till verkstadskoncernens under tisdagsförmiddagen publicerade kvartalsrapport.

Den största procentuella avvikelsen i den svaga orderingången återfanns i gruvaffärsområdet, enligt Barclays som jämför med både sina egna och marknadens förväntningar, medan det större affärsområdet Kompressorteknik hade en större absolut avvikelse.

Deutsche Bank (behåll, riktkurs 262 kr), som inför rapporten noterade den nedåtgående trenden i Atlas Copcos priser på gruvutrustning, noterar att dessa inte vände ned men stannade på oförändrade nivåer under kvartalet.

Banken tippar på att marknaden kommer att sänka sina estimat för Atlas Copcos rörelseresultat med cirka 5 procent, dock med reservation för vad som framkommer på rapportpresentationen senare under eftermiddagen.

Société Générale (behåll, riktkurs 285 kr) tror på sänkningar av konsensusestimat - utan att specificera vilka mått som åsyftas - med låga ensiffriga tal, dämpat av positiva valutaeffekter.

Som huvudsaklig överraskning betecknar den franska banken den 5-procentiga organiska orderminskningen, och jämför det med sin egen gissning på 3,4 procents tillväxt inför rapporten. På valutafronten var effekten klart högre än vad banken hade väntat sig, plus 1.065 miljoner kronor på ebit-nivå jämfört med förhandstipset 788 miljoner.

Atlas Copcos rapportpresentation inleds klockan 14, tre timmar efter rapporten. Vid klockan 13 var Atlas Copco ned drygt 7,6 procent. Sandvik, som steg kraftigt efter sin rapport på måndagen, var samtidigt ned 3,5 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -