SCANIA
ORDERINGÅNG LASTBILAR +7% 1 KV, RÖRELSEMARGINAL 14,5% (Direkt)

2024-04-26 08:05

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tratonägda Scanias nettoomsättning ökade med 20 procent till 55,1 miljarder kronor (45,8) under första kvartalet 2024. Justerat rörelseresultat uppgick till 8,0 miljarder kronor (6,2) och justerad rörelsemarginal blev 14,5 procent (13,5)

Fordonsleveranserna ökade med 17 procent till 26.496 fordon.

Orderingången på lastbilar ökade med 7 procent till 20.171 fordon.

"Den globala efterfrågan på lastbilar är fortsatt stabil och stöds av ett varaktigt nyttjande och ett behov av att ersätta lastbilsflottan. Återhämtningen i Latinamerika, främst driven av den starka utvecklingen inom jordbruks- och gruvsektorerna i Brasilien, fortsatte och mer än kompenserade för den något mer normaliserade efterfrågan på marknaden i Europa", står det i delårsrapporten.

Scanias arbete med att skapa ett mer motståndskraftigt flöde från order till leverans av fordon har resulterat i ökad volym, kortare ledtider och förbättrad leveransprecision, skriver bolaget. Lönsamheten påverkades positivt av den ökade volymen och det förbättrade kapacitetsutnyttjandet.

"Scanias försäljning var stark och vi levererar vårt bästa rörelseresultat någonsin under ett kvartal. Denna framgång beror på höga produktionsvolymer med leveranser som ökat med 17 procent jämfört med förra året. Dessutom har utrullningen av vår bränsleeffektiva Scania Super ökad våra marknadsandelar", kommenterar vd Christian Levin.

Kristine Trapp +46 8 5191 7927

Nyhetsbyrån Direkt


TRATON - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -