Uppgången har vänt

Börsen På fredagseftermiddagen hade Stockholmsbörsen vänt förmiddagens plushandel till en mindre nedgång. Aktier som handlades utan rätt till utdelning var de största sänkena.

OMXS30 var strax innan klockan 15 på minus 0,2 procent vilket motsvarade nivån 1.672. Omsättningen i Stockholm uppgick till 7 miljarder kronor. I övriga Europa var Euro Stoxx 50-index ned 0,1 procent och tyska DAX var oförändrat.

"Rörelserna på valutamarknaden fortsätter prägla börserna där euroförsvagningen från i torsdags ger stöd till europeiska aktier. I Sverige tynger utdelningar, men trots dessa vi ser vi en liten motreaktion på veckans nedgångar i form av en uppstuds", sade Erik Hansén, marknadsanalytiker vid IG, till Nyhetsbyrån Direkt.

Inom OMXS30-index var banksektorn den grupp av aktier som tydligast vägde på index. Swedbank, som handlades utan rätt till utdelning, stod för det största tappet på 5,2 procent medan Handelsbanken klarade sig bäst på minus 0,2 procent.

Trots det lite sura börsklimatet låg över hälften av aktierna inom storbolagsindex på plus. Mest steg Getinge, som rekylerade 2 procent efter torsdagens tapp.

Kinneviksfären
fick se värdet stiga på båda MTG och Kinnevik som låg i topp inom OMXS30-index.

I punkter var det dock Nokia, Atlas Copco och H&M som kämpade emot med lätta uppgångar.

Bland de lite mindre bolagen kunde en del riktigt stora kursrörelser skönjas. Jays rasade 30 procent på en kvartalsrapport som visade på halverad omsättning och minussiffror på sista raden.

Problem med
lagerhållningsnivåer hos bolagets distributör samt den stigande dollarn låg bakom de svaga siffrorna, enligt bolaget.

PA Resources hade också en trist dag. Aktien inledde 30 procent lägre men var sedan ned 6 procent. Oljebolaget ansöker om företagsrekonstruktion efter brist på framsteg i förhandlingarna med långivarna.

Roligare var det för aktieägarna i Seamless som berikades ytterligare, aktien avancerade 10 procent. Mobilbetalningstjänsten SEQR ska lanseras i Italien och USA i juni. Bolaget har en riktigt stark period bakom sig. Aktien har ökat 145 procent på kort tid efter många pressmeddelanden under den senare tiden.

Aktieägarna i Net Entertainment ser också ut att få en bra avslutning på veckan. Atien höjdes 4 procent till en ny toppnivå. Onlinespelleverantören har tecknat ett licensavtal med statliga Danske Spil för den reglerade danska spelmarknaden online.

Troax fick en trevlig start på sin börsresa. Aktien ökade till kursen 79 kronor, vilket innebar en uppgång på cirka 17 procent från teckningskursen på 66 kronor.

Medivir och Orexo pressades sannolikt av den sedvanliga veckovisa förskrivningsdatan gällande hepatit-c. Aktierna var ned 1,0 respektive 4 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -