På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Exportbolagen i vinnarhålet

Fondanalys En svagare valuta gynnar svenska exportbolag. Bland fonderna borde Swedbank Robur Exportfond kunna bli en vinnare.

Värdet på den svenska kronan har fallit kraftigt. För ett år sedan kostade en amerikansk dollar cirka 6,4 kronor, i dag kostar den nästan 8,7 kronor. Det är en förändring med 35 procent. Även mot den europeiska valutan, euron, har den svenska kronan tappat cirka 5 procent på ett år.

För svenskar som reser utomlands betyder det att semesterkassan minskar. Men för de svenska exportbolagen ger en lågt värderad krona extra klirr i kassan.

När exportintäkterna räknas om till svenska kronor blir de fler, men det viktigaste är antagligen konkurrenskraften. För ett amerikanskt bolag som köper svenska varor blir dessa billigare och de svenska exportbolagen får en ökad konkurrenskraft jämfört med konkurrenter i andra länder.

Den svenska ekonomin har ett stort exportfokus och börsen består till stor del av bolag som är stora exportörer, till exempel Alfa Laval, SKF och Atlas Copco.

USA visar tecken på återhämtning. Det borde få fart på de ekonomiska hjulen och aktiviteten hos de amerikanska bolagen. De förväntade räntehöjningarna kommer med stor sannolikhet att stärka den amerikanska valutan ytterligare. Det innebär att svensk exportbolag får ytterligare förbättrad konkurrenskraft.

Bäst är det för bolag som har både tillgångarna och tillverkning i Sverige. Men många stora exportbolag har kostnader i dollar, till exempel inköp och personal. Samtidigt arbetar exportbolagen aktivt med att valutasäkra olika kapitalflöden, så det är mycket svårt att säga hur en starkare krona slår mot olika bolag. Men nettot blir med högsta sannolikhet positivt av ett lägre värde på den svenska kronan.

I Europa ser det ännu inte lika ljust ut för konjunkturen. Men den europeiska centralbanken, ECB, gör massiva insatser för att få fart på konjunkturen. Sannolikheten är stor att den kommer att lyckas. Europa är också Sveriges största exportmarknad och då borde svenska bolag ha goda chanser att öka sin försäljning. Framför allt med tanke på att den svenska kronan har tappat i värde i ett längre perspektiv. En svensk räntehöjning skulle stärka den svenska kronan, men efter onsdagens räntesänkning känns en sådan ganska fjärran.

Genom att köpa en bred Sverigefond får man en bra exponering mot våra exportbolag. Men det finns en fond som fokuserar på just svenska exportbolag. Det går också att utläsa av namnet, Swedbank Robur Exportfond.

Fondens exponering ligger främst mot industri- och teknikbolag, drygt 55 procent. De tre största innehav är Ericsson, Meda och Axis.

Den som tittar på Morningstars betyg ser att den bara har en tvåa i betyg. Men det beror på att Morningstar klassar fonden som en småbolagsfond och jämfört med dessa har den inte klarat de senaste tre åren så bra. Jämfört med breda Sverigefonder ligger den däremot i linje med snittet.

Placera tror att det globala ekonomiska läget och konjunkturen kan vara just vad Swedbank Robur Exportfond behöver för att prestera bättre än snittet av breda Sverigefonder. Vår rekommendation blir därför köp.

För att se om vår rekommendation blir rätt jämför vi utvecklingen med en bred Sverigefond. För ändamålet väljer vi en indexfond från samma fondbolag, Swedbank Robur Indexfond Sverige.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Swedbank Robur Exportfond A Köp 101,54 -
Neutral 154,96 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -