Riksbanken sänker räntan igen

Konjunkturen Riksbanken sänker reporäntan med 0,15 procent till minus 0,25 procent för att understödja uppgången i inflationen.

"Det finns tecken på att inflationen har bottnat och är på väg upp, men den senaste tidens förstärkning av kronan riskerar att bryta den trenden. För att understödja uppgången i inflationen har Riksbankens direktion beslutat att göra penningpolitiken ännu mer expansiv", heter det i ett pressmeddelande.

Riksbanken ska dessutom köpa nominella statsobligationer för 30 miljarder kronor med löptider upp till 25 år. Köpen inleds den 26 mars och beräknas vara slutförda i början av maj 2015.

Räntan kan också komma att sänkas ytterligare "för att säkerställa att inflationen stiger mot målet", även mellan de ordinarie penningpolitiska mötena. Även ytterligare köp av statsobligationer kan bli aktuellt.

"Därtill står Riksbanken redo att lansera ett program för utlåning till företag via banker. Utöver dessa åtgärder finns ett antal ytterligare åtgärder som Riksbanken kan vidta. Det kan till exempel handla om interventioner på valutamarknaden eller köp av andra typer av värdepapper.

Rickard Fredén

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -