Proffsens aktietips

Börspanelen De hetaste aktierna just nu finns inom läkemedel, livsmedel och konfektion enligt experterna i börspanelen som delade med sig av sina köp- och säljtips på Avanza Forum.

Över 6 000 personer var på plats under Avanzas årliga evenemang på Globen i Stockholm, som avslutades med att aktiepanelen diskuterade sin syn på börsläget.

Några få i panelen räckte upp handen som svar på frågan vem som tror att den svenska börsen fortsätter upp resten av året. Lars Frick, aktieanalytiker på Börsveckan var en av dem.

”Räntan styr väldigt mycket av börsens utveckling, och att räntan skulle stiga inom närtid ser jag som högst osannolikt. Så länge den låga räntan består så kommer kapitalinflödet fortsätta in på börsen”, sade Lars Frick.

När det gäller USA-börsen rådde delade meningar.

”Vi har redan sett att den gått ned på hot om räntehöjningar och investerarna är väldigt ambivalenta till hur de ska förhålla sig till det. Risken för börsfall är större i USA än på andra ställen på jordklotet”, sade Jesper Strandberg, Placeras fondexpert.

På frågan om räntan i USA kommer att höjas inom kort var panelen helt överens.

”Det har inte varit någon räntehöjning på nio år, det går bra i den amerikanska ekonomin nu och det skapas många nya jobb. Jag tror att man höjer räntan den 17 juni”, sade Agnetha Jönsson, chefredaktör på Aktiespararen.

På branschnivå dissade panelen fastighetsaktier som fallit omkring 15 procent bara under de senaste två veckorna.

”Jag är bekymrad över att de har gått väldigt snabbt på de räntesignaler som vi har fått och fastighetsvärlden kan inte öka mer än BNP över tid. Jag ser en uppenbar risk att de fortsätter nedåt”, sade Tomas Linnala, Placeras chefredaktör.

När det gäller bankaktier och preferensaktier ser det också dystert ut i år konstaterade börspanelens experter.

”Bankaktier har gått starkt i ett par år och jag tror att de har spelat ut sin roll som draglok på börsen. De är högt värderade och direktavkastningen har sjunkit. Räntemiljön kan påverka negativt på sikt”, sade Lars Frick.

Han fick medhåll av Charlotta Faxén, förvaltare på Lannebo Fonder som hade Nordea som sin säljkandidat.

Panelens favoriter finns i stället främst inom läkemedel, livsmedel och konfektion. Både Tomas Linnala och Lars Frick har hittat sina guldkorn bland läkemedelsbolagen, Orexo respektive Sobi.

Gabriel Isskander, aktieanalytiker på Börsveckan, lyfte kycklingproducenten Scandi Standard som köpfavorit.

”Det här är ett bolag med starka varumärken, exempelvis Kronfågel. Bolaget lämnade ett jättefint bokslut för ett par veckor sedan och kycklingkonsumtionen växer överallt i världen, och passar in i den rådande hälsotrenden”, sade Gabriel Isskander.

Agnetha Jönssons köptips blev nätmäklaren Nordnet som hon anser vara ett fint alternativ för den som letar efter en långsiktigt positiv trend i att människor i allt större utsträckning måste ta hand om sina pensioner, med fokus på tjänstepensioner, och investera på börsen i större utsträckning för att få avkastning på grund av ränteläget.

Charlotta Faxén har letat sig utanför Sveriges gränser till Norge där hon hittat ett bolag som hon själv anser ha en tydlig affärsmodell där man vet vad man vill och har kostnadsfokus.

”Om man köper den norska sportkedjan XXL så får man allt det. De har precis börjat expandera i Sverige och Finland”, sade Charlotta Faxén.

Panelens enda fondtips kom från Jesper Strandberg som tipsade om en bra fond för den passive spararen.

”Swedbank Robur indexfond Europa är mitt köptips. Europa kommer säkert att gynnas av de stimulanser som kommer. Det är en billig indexfond exponerad mot en marknad som troligen kommer att stiga i värde”, sade Jesper Strandberg.

När det gäller konjunkturläget var panelen överens om att det går åt rätt håll. Tomas Linnala ansåg att konjunkturen redan är på väg upp – men att det inte kommer att gå i någon rekordfart. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -