Köptips från Börsveckan

Börsveckan Den här veckan gör Börsveckan en djupdykning i kontraktstillverkarbranschen där man tittar närmare på Partnertech, Note och Hanza. I ett av fallen är det köpläge och i de andra två ska man hålla sig undan.

Är du intresserad av att prenumerera på Börsveckan, klicka här.

Börsveckan ger i det senaste numret rådet att vara försiktig när det gäller kontraktstillverkare. Note lockar mest medan rådet blir att hålla sig undan Hanza, trots kursfall, och att sälja Partnertech.

Railcare och Vitec är köpvärda, Invisio en chansning medan rådet är att avvakta med Astra Zeneca och Smarteq.

I sin genomgång av kontraktstillverkarna konstaterar tidningen att lönsamheten är svag, att kunderna dikterar villkoren och att konkurrensen är stenhård.

"Det finns betydligt intressantare branscher att investera sina pengar i", skriver Börsveckan.

* För Partnertech, som ser ut att tappa en av sina största kunder, ser Börsveckan ingen vändning i sikte. Rekommendationen för aktien är sälj.

* Note lockar mest till köp av kontraktstillverkarna. Bolaget har gått med vinst de fyra senaste åren, utsikterna ser tämligen ljusa ut och ett p/e-tal runt 10 är attraktivt.

* Den tidigare snabbväxaren Hanza bör man hålla sig undan trots en kursslakt på över 50 procent sedan noteringen i somras. Kombinationen låg lönsamhet, hög skuldbörda och osäkra marknadsutsikter är inget som lockar, enligt analysen.

För Invisio blev 2014 ett genombrottsår med ett pärlband av order från den amerikanska militären och bolaget har ett starkt utgångsläge för de närmaste åren.

"En mer expansiv fas med ökad omsättning och stigande lönsamhet gör naturligtvis aktien lockande /.../ För den som är beredd att ta risken kan aktien vara värd en chansning", skriver Börsveckan.

Även för Railcare lossnade det rejält 2014 och trenden är fortsatt positiv, vilket talar till aktiens fördel.

"Vi räknar med att vinsten per aktie kommer att öka till 11:30 kronor för att sedan fortsätta uppåt ytterligare ett snäpp under 2016. I det perspektivet framstår aktien som köpvärd", skriver tidningen.

Till sist delas även en köprekommendation ut för Vitec.

"För den som tror på bolagets nischade förvärvsstrategi finns det ingen anledning att tveka", skriver Börsveckan, som tycker att aktien är en given långsiktig portföljkandidat - givet att man kommer in i aktien på rätt nivå.

För Astra Zeneca blir rådet att avvakta. Efter att budet från Pfizer drogs tillbaka har det varit stiltje på nyhetsfronten, och så även resultatmässigt, heter det.

Även Smarteq får en avvakta-rekommendation mot bakgrund av tappet av Volvo som kund och osäkra utsikter.

"På nuvarande kursnivåer runt 20 öre kan aktien vara ett frestande spekulationsköp, men osäkerheten är stor och det är nog klokast att avvakta", skriver tidningen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -