Sänkt fondavgift belönas med köp

Fondanalys Länsförsäkringar har sänkt avgiften för sin globala indexfond. Nu är Länsförsäkringar Global Index billigast i klassen. Placera belönar bolagets kundfokus med en köprekommendation.

”Risa den som risas bör och rosa den som rosas bör” är ett ordspråk som fungerar väl när det gäller fonder. Oavsett om det gäller aktier, aktivt eller passivt förvaltade fonder är Placeras överordnademål att ge läsarna så bra råd som möjligt.

I oktober förra året skrev Placera en analys om globala indexfonder med rubriken ”Trångt i global indextopp”, läs mer här.

I analysen delade vi upp de globala indexfonderna i två grupper, en med fonder som följer globala index inklusive tillväxtmarknader och en grupp med fonder som exkluderar tillväxtmarknaderna.

När det kommer till indexfonder är val av fond betydligt lättare än när det kommer till aktivt förvaltade fonder. När det finns fonder som följer samma index ska man välja den fond som kostar minst.

I gruppen som inkluderar tillväxtmarknaderna rekommenderade vi således SPP Aktiefond Global som bara kostar 0,3 procent i förvaltningsavgift. I gruppen som exkluderar tillväxtmarknaderna föll valet då på DNB Global Indeks som också kostar 0,3 procent per år.

Sedan dess har det hänt en hel del på fondmarknaden. Fondbolagen har förstått att avgifterna är viktiga i allmänhet och i synnerhet när det kommer till indexfonder så är de högst avgörande för att attrahera kunder.

Ett av fondbolagen som har förstått det är Länsförsäkringar. Nu har de sänkt förvaltningsavgiften på sin globala indexfond, Länsförsäkringar Global Index, från 0,5 procent till 0,2 procent. En sänkning med 60 procent.

Efter sänkningen är Länsförsäkringar Global Index billigast i klassen, 33 procent billigare än DNB Global Indeks. Även om det kan skilja lite så har båda fonderna också etiska inslag i förvaltningen.

Enligt devisen, varför betala mer för något som har samma förväntade avkastning, ändrar Placera sina rekommendationer. Vi sätter köp för Länsförsäkringar Global Index och neutral för DNB Global Indeks.

Placeras förhoppning är självklart att fler fondbolag följer efter Länsförsäkringar och sänker sina avgifter. Industrin kring indexförvaltning har vuxit kraftigt de senaste åren att det idag inte kostar så mycket att förvalta en indexfond.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Länsförsäkringar Global Index Köp 155,85 -
Neutral 228,09 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -