Alla vill ha rörligt

Boränta Riskbenägenheten bland bolånetagarna har stigit brant och få skyddar sig mot en plötslig ränteuppgång. Nu vill alla ha rörlig boränta.

En klar majoritet av alla bolånetagare valde rörlig bolåneränta för sina nytecknade bolån under februari. Det visar en ny undersökning av statliga banken SBAB.

”Riksbankens räntesänkning och signaler om att räntan ska hållas låg under lång tid har fått effekt på bolåntagarnas val av räntebindningstid. Det senaste halvårets trend mot en ökad andel längre räntebindningstider har brutits och andelen som väljer rörlig ränta är nu högre än på många år, säger Tor Borg, Chefsekonom SBAB i en kommentar.

Faktum är att drygt åtta av tio bolånetagare valde den kortaste räntebindningstiden under februari vilket är den högsta noteringen på nästan fem år och samtidigt ett tydligt tecken på att bolånetagarna räknar med fortsatt låga räntor.

”Tidigare har vi kunnat se en tendens till att nya bolåntagare minskat sin ränterisk något och att det funnits ett visst intresse för att skydda sig mot ränteuppgångar. Men under den senaste månaden verkar fördämningarna återigen ha släppt och riskbenägenheten stigit brant, fortsätter Tor Borg.

Samtidigt får Riksbankens budskap om fortsatt låga räntor under lång tid att bopriserna trissas upp vilket gör hushållen allt mer känsliga när skulderna ökar.

Erik Olsson, vd för mäklarbyrån med samma namn oroas av att många av dagens låntagare inte har någon erfarenhet av räntor. Det säger han till Dagens Industri.

”Kring 10 procent har ingen erfarenhet av räntor och är därför oförberedda på att räntenivåerna på sikt stiger igen, även om det är svårt att säga när.”

Han ser också risker med att införa amorteringskrav i nuvarande lågräntemiljö.

”Om det sedan kommer snabba räntehöjningar och konsumenterna inte hänger med skulle det vara oerhört bra om det gick att sänka eller ta bort amorteringskraven. Man skulle behöva ett slags gummiband att arbeta med.”

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -