Ingen ljusning för Bactiguard

Aktieanalys Bactiguard har haft en svag kursutveckling och bokslutet för 2014 ger inte någon lättnad. Än så länge syns inte några större effekter av satsningarna på nya marknader och kunder.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 9 den 23 februari. Läs mer om Börsveckan.

När Bactiguard kom till börsen såg det ut som ett bolag med en produkt med tydlig klinisk nytta och därtill tillväxtpotential.

Hittills har det senare inte infriats och aktiekursen har tagit mycket stryk på börsen. Vid noteringen var teckningsintervallet 37-50 kronor och den gick in på börsen på 38 kronor. Aktien handlas i dagsläget kring knappa 17 kronor och har således mer än halverats.

Det kan tyckas som köpläge, men riktigt så enkelt är det inte. Redan vid noteringen så var aktien dyr, trots att teckningskursen hamnade i nedre delen av teckningsintervallet.

Redan vid ett antagande om att bolaget skulle nå sina mål om en rörelsemarginal före avskrivningar på 30 procent och en tillväxt i samma härad skulle man få en värdering som var nästan dubbelt så hög som branschsnittet för jämförbara bolag inom medicinteknik.

Med en halvering av kursen värderas bolaget med andra ord i linje med sina jämförelsebolag. Om man till den bilden fogar en omsättning som under fjärde kvartalet halverades samtidigt som rörelseresultatet gick från vinst till förlust, ja då är det uppenbart att bolagets värdering trots kursras inte ger så mycket potential.

Och om man vill vara försiktig kan man nog säga att resultatet är än sämre än det ser ut vid en första anblick. En av de egenskaper som gjorde att Bactiguard såg ut att ha en viss potential var att bolaget har ett mycket lukrativt licensavtal med en amerikansk aktör, Bard, som genererar stabila och återkommande intäkter.

Faktum är att bulken av Bactiguards intäkter kommer från licensintäkter (framför allt Bard) som under 2014 utgjorde fyra femtedelar av intäkterna. Och dessa har dessutom fått en rejäl draghjälp av den kraftigt apprecierade amerikanska dollarkursen.

Trots detta så nästan halverades intäkterna under fjärde kvartalet till 25,1 Mkr (47,9). För helåret så minskade intäkterna med 9,3 procent.

Ett problem för Bactiguard är att bolaget har försäljning på ett antal mindre marknader där enstaka order får stort genomslag kvartal till kvartal och därför så blir det naturligt en ganska hög volatilitet mellan enskilda kvartal. Därför skulle man kunna tänka sig att man inte bör fästa alltför stor vikt vid ett enstaka kvartal.

Problemet för detta bolag är väl att inte heller föregående kvartal varit särskilt starka. Då majoriteten av bolagets intäkter kommer från ett enda avtal framstår bolaget i dagsläget som något av en ”one trick pony” där intäkterna kommer från ett gammalt och förvisso mycket lukrativt, avtal. Men det man vill se är att den egna försäljningen också lyfter. Det har inte hänt och möjligen kan bolagets intensifierade ansträngningar inom marknadsföring och försäljning ändra på detta.

Bolaget har också kommit en bit på vägen mot marknadsgodkännande i Kina samtidigt som det genomför en del interna åtgärder med flytt av produktion och koncernfunktioner vilket kan bidra till effektiviseringar och i förlängningen bättre lönsamhet.

Vad gäller värderingen blir det väldigt mycket ett kast med ögonbilder att försöka sig på en bedömning av uthållig lönsamhet eftersom bolaget än så länge inte kunnat uppvisa vare sig någon konsekvent lönsamhetsnivå eller trend.

Egentligen är det en akademisk fråga eftersom bolaget faktiskt skulle behöva ha en väsentligt bättre lönsamhet än det har idag för att rättfärdiga dagens aktiekurs.

Med en svag historik är det bäst att ta det säkra för det osäkra och invänta bra siffror innan man överväger en investering i denna aktie. Inget köpläge efter kursras med andra ord.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Bactiguard Holding B Neutral 15,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -