Stockholmarnas favoritaktier

Börs Mode och film är kategorier som Stockholmarna föredrar att investera i, men valet varierar mellan de olika stadsdelarna. Se här vilka aktier som hamnar i topp.

De mest överrepresenterade aktierna i Stockholms innerstad, som utgörs av stadsdelarna Östermalm, Södermalm, Vasastan och Kungsholmen, finns inom kategorierna film, sport, mode och investeringar.

Men i de fyra stadsdelarna finns också en hel del olikheter när det gäller val av aktier. Det visar en färsk undersökning av nätmäklaren Avanzas kundstock.

När Avanza kartlagt sina kunders aktieinnehav visar det sig att investmentbolaget Melker Schörling är den aktie som är mest överrepresenterad i Östermalmsbornas portföljer.

I Vasastan är det Netflix som avviker mest jämfört med snittet och på Kungsholmen AIK Fotboll. Bland kunderna på Södermalm är det WeSC som ligger högst upp på topplistan över de aktier som avviker mest ifrån snittet.

Men trots det är likheterna större än olikheterna och topplistan över de mest ägda aktierna i innerstan skiljer sig inte så mycket från Avanzas övriga kunder.

Någon av de stora jättarna i det svenska näringslivet, som H&M, Investor, Ericsson, Volvo och Telia Sonera, utgör ofta en självklar del i kundernas portföljer.

När det gäller hur mycket kapital varje kund har i snitt i varje stadsdel så sticker Östermalm ut som solklar vinnare.  Här ligger snittkapitalet per kund på cirka 1,9 miljoner kronor.  Det kan jämföras med snittkapitalet på Södermalm på 0,6 miljoner kronor.

Men söderborna vinner däremot kampen om kapitaltillväxten, tätt följt av kungsholmarna. På Söder har kapitalet hos mediankunden vuxit med 21 procent under det senaste året, medan det bara vuxit med 5 procent i Vasastan och 14 procent på Östermalm.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -