Tele2 inleder priskrig

Telekom Tele2:s offensiv, där bolaget höjer datamängderna rejält för mobiltelefoni och mobilt bredband i Sverige, tolkas av vissa analytiker som ett "priskrig".

"Vi är oroliga för att konkurrensen hårdnar inom svensk mobil och riskerar att påverka alla huvudoperatörer (Tele2, Telia Sonera och Telenor)", skriver Société Générale i en kommentar.

På Stockholmsbörsen fanns Tele2 och Telia Sonera bland förlorarna under tisdagens tidiga handel, med nedgångar på 3,1 procent respektive 2,5 procent.

Société Générale påpekar att det är den andra gången på tre månader Tele2 sänker sina mobiltariffer och höjer datamängderna kraftigt.

I de lägre datapaketen verkar Tele2:s priser vara utformade för att snabbt plocka upp kunder i dataanvändning. Samtidigt innebär prissänkningen på de olika datapaketen en stor rabatt jämfört med Telia, Telenor och 3 Sverige i de större datapaketen, noterar Société Générale.

"Tarifferna ligger aggressivt lägre än konkurrenterna från 5 gigabit och högre, med en 12-45-procentig rabatt mot andra operatörer vid 5-6 gigabit och en 50-54-procentig rabatt vid 20 gigabit", skriver Société Générale.

Enligt flera analytiker är detta ett sätt för Tele2 att komma ifrån subventioner på telefoner.

"Vi tolkar Tele2:s åtgärd som en signal att det vill accelerera marknadstrenden mot SIM-only-modellen så att bolaget kan konkurrera med kvaliteten och effektiviteten i sitt nät snarare än med telefonsubventioner", skriver Nomura.

Analytikerna påpekar också att Tele2 hävdar att åtgärden var planerad och är inkluderad i guidningen för 2015.

Enligt Deutsche Bank påpekar Tele2 att stora datapaket har en högre bruttomarginal eftersom datakostnaden per gigabit är lägre än 0:50 kronor.

"Det är sant att detta kan uppmuntra kunder att ta högre datapaket, men detta tar också bort en del potential från att försöka få kunder att betala för löpande utökningar", skriver Deutsche Bank.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -