Lindab får en andra chans

Aktieanalys Lindabs fjärde kvartal var svagt. Tror man på en bättre byggkonjunktur i Europa ser dock dagens värdering intressant ut och vi ger aktien en andra chans.

Lindab hade redan inför tisdagens bokslutsrapport tvingats vinstvarna till följd av svag utveckling inom divisionen Building Systems. Divisionen säljer monteringsfärdiga stålhallar och är en verksamhet med stor exponering mot Ryssland och Vitryssland. Kombinationen av svag efterfrågan och en kraftig försvagning av rubeln påverkar försäljning och resultat kraftigt negativt i kvartalet.

Jämförelseperioden för ett år sedan var dessutom stark i dessa länder. Under 2014 hade dock kunderna svårt att finansiera projekt och det allmänt oroliga läget i ekonomierna gjorde att många valde att skjuta på beställningar.

Försäljningen inom Building Systems föll med hela 23 procent under kvartalet och justerat för valutaeffekter var nedgången 17 procent. Rörelseresultatet föll ännu mer och landade på 4 Mkr jämfört med 71 Mkr året innan.

Som ett resultat av den svagare efterfrågan och rubelfallet har Lindab vidtagit ett antal åtgärder för att skydda marginalerna. Mer lokala insatsvaror ska användas i produktionen och priserna har höjts. Divisionschefen har även bytts ut under kvartalet.

Positivt för Building Systems var i alla fall att orderingången var bra. Fem stora order värda mer än 10 Mkr vardera har erhållits i Ryssland, Kazakstan, Polen och Tyskland. Positivt för Lindabs del är också att Building Systems är den mindre av de två divisionerna i koncernen. Sett till omsättning svarar Building Systems för runt 15 procent men lönsamheten är från tid till annan mycket god. Resultatbidraget var exempelvis under 2013 30 procent.

I Lindabs andra division, Products and Solutions, ryms komponenter i plåt för bland annat takavvattning och ventilation. Det är således en verksamhet som styrs av byggkonjunkturen ute på bolagets slutmarknader. I Norden, som står för drygt hälften av omsättningen i divisionen, är det bra aktivitet i Sverige och Norge medan Danmark och Finland är tröga.

Tyskland, Storbritannien och Frankrike är andra bra marknader för Lindab för tillfället. I Östeuropa, som står för 15 procent av intäkterna i divisionen, är det främst Polen som går bra medan övriga marknader är svaga. Sammantaget ökade omsättningen för Products and Solutions med 8 procent i fjärde kvartalet varav 5 procent organiskt. Borträknat engångskostnader förbättrades rörelsemarginalen till 6,7 procent från 6,3 för ett år sedan.

Lindab har jobbat med att öka effektiviteten och lyfta lönsamheten en längre tid. Det var ett arbete som påbörjades av förra vd:n David Brodetsky och som sedan har fortsatt under nuvarande vd Anders Bergs översyn. I samband med rapporten för det tredje kvartalet 2014 lades nya finansiella mål och en ny strategi för de kommande åren fram.

Lindab vill använda sin breda marknadsnärvaro i drygt 30 olika länder till att stärka sin position och dra nytta av de marknadstrender som driver den underliggande tillväxten. Det gäller kanske främst inom ventilation där kombinationen av allt tätare och mer energieffektiva hus och vikten av ett bra inomhusklimat innebär ett behov av bättre ventilation.

Bolaget vill bli en helhetsleverantör inom ventilation och speciellt kombinerade system för värme, ventilation och luftkonditionering, så kallad HVAC, är prioriterat inom Lindab. Det är ett område som väntas erbjuda stark tillväxt de kommande åren.

Rent konkret siktar Lindab mot att nå en omsättningsökning på 5-8 procent om året vilket ska ske genom en kombination av organisk tillväxt och förvärv. Rörelsemarginalen ska nå 10 procent och nettoskulden i förhållande till rörelseresultatet ska hålla sig under 2,5 gånger.

Facit för 2014 blev en tillväxt på 7 procent, en marginal exklusive engångsposter på 7,1 procent och en nettoskuld motsvarande 2,8 gånger rörelseresultatet före av- och nedskrivningar. För att nå sitt lönsamhetsmål har Lindab under fjärde kvartalet sjösatt en rad åtgärder. Det gäller bland annat neddragningar i Finland och Tjeckien samt nytillsatta landchefer i Schweiz, Ungern och USA.

Att döma av SME Direkts sammanställning väntar sig inte analytikerna att Lindab når sitt rörelsemarginalmål de närmaste åren. Snittprognosen för 2015 är en rörelsemarginal på 8,1 procent och för 2016 en marginal på 8,8 procent.

Försäljningen väntas i år öka med 7,5 procent och med 5,2 procent under 2016. Snittprognosen för vinst per aktie är för 2015 5,41 kronor och för 2016 6,27 kronor. P/e-talen för de närmaste åren uppgår med de prognoserna till 12,2 respektive 10,6.

Justerar vi för nettoskulden värderas rörelsen till 9,7 gånger nästa års väntade rörelseresultat. Lindab föreslår en utdelning på 1,10 kronor per aktie vilket innebär en direktavkastning på beskedliga 1,7 procent.

Trots vinstvarningen för några veckor sedan så blev utfallet i bolagets fjärde kvartal en besvikelse. Justerat för engångsposter var rörelseresultatet 9 procent lägre än väntat och eftersom Building Systems resultat redan var känt sedan vinstvarningen var det Products and Solutions som presterade oväntat svagt i kvartalet.

Om man tror på en återhämtning av byggkonjunkturen ute i Europa ser Lindab-aktien inte särskilt dyr ut och givet de pågående effektiviseringarna inom bolaget finns även potential för positiva överraskningar.

Den stora exponeringen mot Ryssland är ett orosmoln och även om dagens problem redan är inprisade i aktien så kan de alltid förvärras ytterligare. En försäljning av hela Building Systems-divisionen har från analytikerhåll lyfts fram som en möjlig lösning vilket får ses som en joker i sammanhanget.

Signalerna från Europa har ljusnat något på sistone och även om man kanske inte ska förvänta sig någon snabb förbättring av efterfrågan så tycker vi att dagens värdering av Lindab-aktien gör den intressant.

Vi behåller därför vår köprekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Lindab International Köp 68,30 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -