AAK går så länge börsfesten består

Aktiekommentar Fettbolaget Aarhus har inte blivit billigare sedan vår senaste analys, men den som har en positiv marknadssyn gör nog rätt i att behålla aktien.

För drygt tre månader sedan belönade vi Aarhus Karlshamn med en köprekommendation, inte för att aktien var särskilt billigt sett till historiska värderingar, utan för att den relativt alternativen i matsektorn hade en lockande prislapp. Men inte bara därför, ett kvalitetsbolag som Aarhus förväntas stiga med marknaden och sedan november har aktien mycket riktigt klättrat 12 procent i värde.

När Aarhus Karlshamn rapporterade fjolårets fjärde kvartal på tisdagen var det i linje med förväntningarna, vilket också betyder att bolaget lämnade en ganska bra rapport.

Avslutningen på 2014 var starkare än året innan sett till både försäljningsvolym och rörelseresultat.  Försäljningen av Binoil bidrog dock till att stärka resultatet på sista raden, kvartalsresultatet ökade med 30 procent till 7,12 kronor per aktie.

Helårets resultat ökade därmed 18 procent till 21,15 kronor, innebärande en värdering på cirka 21 fjolårsvinsten.

Organiskt krympte faktiskt Aarhus försäljningsvolymer marginellt under året men inklusive nya verksamheter var det en redovisad ökning på 5 procent. Intäkterna steg 8 procent och nettoskulden svällde i samma takt som verksamheten, inget konstigt med det.

EBIT-resultatet per kilo, justerat för engångsposter, sjönk som väntat under fjärde kvartalet till 0,74 kronor (0,77 kronor). En av anledningarna till detta var utspädningseffekter efter två större förvärv i Belgien och Colombia. Samtidigt går näringsersättningsaffären i Kina fortfarande lite knackigt.

Inom affärsområdet Chocolate & Confectionery Fats fortsatte framgångarna, ett högt pris på kakao gör bolagets ersättningsfetter mer prisvärda och rörelseresultatet per kilo inom affärsområdet steg 9 procent. Samtidigt tydliggör ledningen att ett allt för högt pris på kakao istället kan hämma kundernas möjligheter. Därför är ett högt – men inte för högt – kakaopris optimalt för Aarhus.

Mexiko har infört en straffskatt på kaloririka produkter för att försöka stoppa en skenande fetmaepidemi. Skatten har slagit mot Aarhus bagerisegment och förväntas även framöver påverka affärsområdet Food Ingredients negativt. Trotts detta ökade affärsområdet sitt rörelseresultat, främst på grund av högre volymer. Per kilo sjönk rörelseresultatet med 11 procent, men ledningen förväntar sig positiv utveckling under 2015.

Låt oss blicka framåt. I novemberanalysen räknade vi att bolaget sannolikt ska tjäna 22 kronor per aktie i år, strax under analytikerkollektivets kalkylerade 23 kronor per aktie. Sedan dess har analytikerkårens prognoser dalat och just nu förväntar de sig att bolaget kommer tjäna 22,70 kronor per aktie 2015.

Förväntningarna på 2016 har också kommit ner, den senaste uppskattningen är en framtida vinst på 26 kronor per aktie, vilket betyder p/e 17 på nästa års vinst.

Bra bolag värderas högt och Aarhus är ett sådant bolag. Även om aktien inte är billig på nuvarande värdering ser vi inget fundamentalt skäl till att den ska bli billigare så länge investerarnas aptit på aktier består. Trots de något nedskruvade vinstförväntningarna är det vår bästa bedömning att man gör rätt i att behålla Aarhus så länge den underliggande positiva trenden i marknaden är intakt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -