Tio köpvärda fonder i juli – så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret har varit magert för Placeras rekommenderade fonder. Bara fem fonder har slagit sina kategoriindex. Det är vi inte nöjda med.

Aktiva fondförvaltare har tillryggalagt ett svårt halvår. Den turbulensen har varit svår att parera för många av de aktivt förvaltarna. De globala finansmarknaderna har åkt berg-och-dalbana. Det märks tydligt när vi utvärderar de fonder som vi rekommenderade för ett halvår sedan.

Av de aktivt förvaltade fonderna som vi rekommenderade inför juli i år har bara hälften slagit sina kategoriindex. Bäst har det gått för vår globala indexfond och en av våra blandfonder.

Men vi börjar med det sämsta först. Fidelity Nordic A har tappat nästan 7,5 procent under en period då snittet av nordiska aktiefonder har stigit med nästan 2 procent. Fonden är sedan länge utbytt bland våra rekommenderade fonder.

Vår globala tillväxtmarknadsfond, Skagen Kon-Tiki, som tappat en halv procent. Samtidigt har snittet av globala tillväxtmarknadsfonder stigit med nästan 7 procent.

Bästa fond, i absoluta tal, har varit vår gamla trotjänare Danske Global Index. Det senaste halvåret har den stigit med drygt 15 procent. Det är bättre än snittet av globala aktiefonder.

Indexfonden, Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige, som är vår basfond bland medelriskfonderna har haft en motig period jämfört med sina aktivt förvaltade kollegor. Fonden har stigit med 4,5 procent, vilket är sämre än snittfonden som har gått upp med nästan 6 procent.

Desto bättre har det gått för AMF Balansfond som är en av kryddfonderna bland medelriskfonderna. Den har stigit med 8 procent. Så bra har det senaste halvåret inte varit för Cliens Mixfond Sverige B som bara har gått upp med 5 procent.

Även Brummers hedgefonder har haft det svårt. Vår medelriskhedgefond, Brummer Multi-Strategy 2XL, har bara stigit med drygt en halv procent. Med det resultatet får den  stryk av snittet av liknande fonder som har stigit med nästan 3 procent.

Våra lågriskfonder har alla presterat bättre än sina kategoriindex. Spiltan Räntefond Sverige har gått upp med 0,5 procent. Under samma period har snittet av svenska penningmarknadsfonder bara stigit med 0,3 procent.

Atlant Explora och Atlant Stability har för första gången visat negativ avkastning på sex månader. Båda fonderna har backat med knappt 1 procent. Men det är dock bättre än snittet av fonderna i kategorin som har gått ned med drygt 2,5 procent.

  avkastning % avkastning %
Fonder 6 mån kategorisnitt
Danske Invest Global Index 15,0 12,7
SKAGEN Kon-Tiki -0,4 6,8
Fidelity Nordic A-SEK -7,4 1,9
Swedbank Robur Mix Indexfond Sv 4,5 5,9
Brummer Multi-Strategy 2XL 0,6 2,9
AMF Balansfond 8,0 5,9
Cliens Mixfond Sverige B 5,0 5,9
Spiltan Räntefond Sverige 0,5 0,3
Atlant Explora -0,9 -2,6
Atlant Stability -0,9 -2,6
Källa: Morningstar    
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -