Norska kronan faller

Valuta Den norska kronan tog stryk efter att Norges Bank oväntat sänkt sina styrräntor på torsdagen. Bara ören återstår nu innan den norska och svenska kronan är lika mycket värda.

Den normalt urstarka norska ekonomi vi vant oss vid har fått sig en ordentlig törn under året i takt med att oljepriset rasat kraftigt. Men redan innan oljepriset föll dramatiskt var Norges Bank orolig för att den egna valutan skulle bli för stark.

När nu Norges Bank sänker sina styrräntor med 25 punkter på torsdagen kom det ändå som en överraskning för marknaden. Enligt TDN Finans enkät räknade 13 av 14 tillfrågade ekonomer med att styrräntan skulle lämnas oförändrad.

På valutamarknaden blev effekten att den norska kronan snabbt försvagades. Klockan 10.30 kostade en norsk krona 1,0359 svenska kronor. Som mest försvagades den norska kronan till 1,0284, vilket är den lägsta nivån sedan februari 2004.

Det är över 14 år sedan den norska och den svenska kronan var lika mycket värda.

Självklara förlorare på den svagare norska kronan är den blomstrande gränshandeln mellan Norge och Sverige, fritidshussäljare och skidsportoperatörer i svenska fjällen. Och naturligtvis de tiotusentals svenskar som arbetspendlar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -