Tio köpvärda fonder i juni – så gick det

Utvärdering För Placeras rekommenderade fonder har det varit ett magert halvår. Endast hälften av fonderna har slagit sina kategoriindex. Det tycker vi inte är godkänt.

Det har varit sex tuffa månader för fondförvaltarna. De globala finansmarknaderna har åkt berg och dalbana. Den turbulensen har varit svår att parera för många av de aktiva förvaltarna. Det märks tydligt när vi utvärderar de fonder som vi rekommenderade för ett halvår sedan.

Av de aktivt förvaltade fonderna som vi rekommenderade inför juni i år har bara hälften slagit sina kategoriindex.

Sämst har det gått för Skagen Kon-Tiki som har stigit 1 ynka procent. Samtidigt har snittet av globala tillväxtmarknadsfonder stigit med nästan 10 procent. Nästan lika dåligt har det gått för Fidelity Nordic A. Fonden har tappat nästan 4 procent under en period då snittet av nordiska aktiefonder har stigit med nästan 3 procent.

Det är inte första gången som Fidelity Nordic A har gjort oss besvikna och nu har vi bytt ut den mot en annan högriskfond. Se länk till månadens fonder.

Bästa fond, i absoluta tal, har varit vår gamla trotjänare Danske Global Index. Det senaste halvåret har den stigit med drygt 15 procent. Det är bättre än snittet av globala aktiefonder.

Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige som är vår basfond bland medelriskfonderna har haft en motig period jämfört med sina aktivt förvaltade kollegor. Medan Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige har stigit med 4 procent har snittfonden gått upp med nästan 6,5 procent.

AMF Balansfond som är en av kryddfonderna bland medelriskfonderna har klarat sig bättre och stigit 7 procent. Desto sämre har det gått för Cliens Mixfond Sverige B som bara har gått upp med knappt 4 procent.

Vår medelriskhedgefond, Brummer Multi-Strategy 2XL får godkänt. Fonden har stigit med nästan 4,5 procent samtidigt som avkastningen för liknande fonder i genomsnitt uppgår till drygt 3 procent.

Utvecklingen för våra lågriskfonder följer samma ungefär samma mönster som tidigare. Basfonden, Öhman Penningmarknadsfond går dåligt. De senaste halvåret har den stigit med ynka 0,2 procent. Det är sämre än snittfonden i kategorin som har gått upp med ytterligare 0,2 procent.

Desto bättre har våra kryddfonder utvecklats. Atlant Explora har stigit med 0,5 procent, vilket är bättre än fondens kategorisnitt som har fallit med drygt 2 procent. Spiltan Räntefond Sverige har makat sig upp knappt 1 procent.

Fonder Avk %  Avk % 
  6 mån kategoriindex
Danske Invest Global Index 15,1 13,3
SKAGEN Kon-Tiki 1,0 9,6
Fidelity Nordic A-SEK -3,9 2,8
Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige 4,0 6,4
Brummer Multi-Strategy 2XL 4,4 3,1
AMF Balansfond 7,0 6,4
Cliens Mixfond Sverige B 3,9 6,4
Öhman Penningmarknadsfond 0,2 0,4
Atlant Explora 0,5 -2,1
Spiltan Räntefond Sverige 0,8 0,4
Källa: Morningstar    

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -