På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Nu pressas fondavgifterna

Pension För ett par månader sedan föreslog Pensionsmyndigheten ett avgiftstak i premiepensionssystemet. Efter en remissrunda blir nu förslaget verklighet.

Det nya avgiftstaket som väntas införas redan vid årsskiftet gör att drygt 200 fonder får lägre avgifter.

”Syftet är att få ned kostnaderna för spararna och pensionärerna. Det blir inte förbjudet för bolagen att ta ut höga avgifter, men de måste lämna full rabatt på bruttoavgifter”, skriver Mats Öberg, fondchef på Pensionsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Enligt Dagens Nyheter sticker myndigheten inte under stol med att förändringen till stor del är riktad mot förvaltningsbolagen, de så kallade PPM-förvaltarna som idag uppges förvalta cirka 700 000 svenskars premiepensionsfonder.

”Många av deras blandfonder har avgifter som är mycket höga, säger Mats Öberg till tidningen.

Men nu gör alltså Pensionsmyndigheten slag i saken och inför ett nytt avgiftstak.

Avgifter för räntefonder över 1 procent, för blandfonder och generationsfonder över 1,5 procent och för aktiefonder över 2,25 procent kommer att rabatteras till 100 procent vilket kommer att göra att fondspararna sparar cirka 170 miljoner kronor.

”Grovt räknat är det var tionde sparare som gynnas av det här. Det blir några hundralappar per år och person”, säger Mats Öberg till DN.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -