Borg slår hårt mot pensionsspararna

Politik Finansminister Anders Borg vill gradvis slopa avdraget för privat pensionssparande. Det är ett av förslagen i regeringens vårproposition.

Regeringen kommer i vårpropositionen att föreslå finansieringsåtgärder på upp till 9 miljarder kronor per år 2015-2018 för att skapa utrymme för satsningar.

Det handlar bland annat om gradvis slopat avdrag för privat pensionssparande, sänkt bidragsdel och höjd lånedel i studiemedlet, minskad ökning av anslag för myndigheter samt höjd skatt på alkohol, tobak och fordon.

Det skriver regeringen i ett pressmeddelade på torsdagen.

Regeringen föreslår att avdraget för privat pensionssparande sänks från 1.000 kronor till 200 kronor per månad 2015 och slopas helt året därpå. Det beräknas öka skatteintäkterna med cirka 2,9 respektive 4,6 miljarder kronor för 2015 och 2016.

"En begränsning av avdraget bedöms främst påverka de med högre inkomster. Personer med lägre inkomster gynnas i betydligt mindre utsträckning av avdraget. Det finns därför skäl att slopa avdragsrätten", skriver regeringen.

För studiemedelsområdet föreslås två finansieringar.

Bidragsdelen i studiemedlet sänks med 300 kronor per studiemånad, vilket ersätts med lån. Samtidigt höjs lånedelen med cirka 1.000 kronor per studiemånad.

Enligt regeringen innebär högre studiemedel totalt "ännu bättre möjligheter att fokusera på studierna".

Sammantaget bedöms föreslagen leda till utgiftsminskningar på cirka 0,8 miljarder kronor årligen.

Studielån som tas från och med 2015 kommer inte som i dag att skrivas av från 68 års ålder.

Regeringen vill också minska ökningen av anslagen för myndigheternas verksamhet för att driva fram ytterligare effektiviseringar exempelvis i kärnverksamheter och prövning av annan verksamhet.

Totalt uppskattas åtgärden frigöra cirka 0,3 miljarder kronor 2015 och därefter 1,1 miljarder kronor årligen.

Även en höjning av fordonsskatten föreslås, vilket beräknas ge cirka 1-1,5 miljarder kronor i ökade skatteintäkter samtidigt som den ytterligare stimulerar personer att äga fordon med låga koldioxidutsläpp.

För en genomsnittlig bensinbil kommer skatten höjas med 200 kronor och för en genomsnittlig dieselbil med 500 kronor, vilket innebär 12-18 procent högre skatt. Skillnaden beror på att diesel har en lägre energiskatt än bensin vilket delvis kompenseras för i fordonsskatten.

Regeringen föreslår vidare höjda punktskatter på alkohol och tobak, vilket ger cirka 1 miljard kronor i ökade skatteintäkter årligen.

"Höjd skatt på alkohol och tobak är också ett led i arbete för att främja bättre folkhälsa", skriver regeringen.

Enligt förslaget höjs punktskatten på öl och vin med 5 procent. Priset på en flaska öl på 0,5 liter som i dag kostar 16 kronor ökar till 16,29 kronor inklusive moms. Priset på en flaska vin på 0,75 liter som i dag kostar 59 kr skulle öka till 60,08 kronor, inklusive moms.

Även punktskatten på cigaretter föreslås höjas med cirka 3 procent, vilket ökar priset på ett paket cigaretter med ca 1 krona. Punktskatten på röktobak, cigarrer, cigariller och tuggtobak föreslås även den höjas med cirka 3 procent.

Punktskatten på snus skulle enligt förslaget höjas med 20 procent, vilket ökar priset på en dosa snus med cirka 2 kronor.

Ytterligare ett förslag från regeringen är avskaffad gruppregistrering till moms, detta för att göra beskattningen mer neutral mellan den finansiella sektorn och övriga sektorer. Att avskaffa denna innebär ökade skatteintäkter med omkring 0,4 miljarder kronor.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -