På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

SBAB utmanar Avanza

Fonder Statens bolånebank SBAB vill bli sedd som en utmanare till storbankerna. Bankens senaste drag är att utmana även Avanza genom att starta en gratisfond, identisk med Avanza Zero.

Carl-Viggo Östlund tillträdde som vd för SBAB under 2012, efter att ha varit vd för Nordnet. Och nu börjar hans vision ta form. SBAB vill bli en riktig utmanare till storbankerna. Det är inte något unikt med det, sedan drygt tio år har både Avanza och Nordnet utmanat storbankerna.

Hittills har SBAB främst varit relativt framgångsrik på bolånemarknaden, och de senaste åren har banken tagit upp kampen om sparkonton.

Carl-Viggo Östlunds senaste drag är fondsparande. Under hösten 2012 startades de tre första fonderna, SBAB Sparfond Medel, SBAB Sparfond Lång och SBAB Sparfond Kort. De är tre fond-i-fonder som förvaltas av Öhman.

Hittills har de inte blivit någon försäljningssuccé. Fondernas kapital uppgår till drygt 50 miljoner kronor vardera, vilket antagligen är det kapital som SBAB självt har stoppat in vid lansering. En anledning till den klena kundtillströmningen kan vara fondernas höga avgifter.

De ligger på 1,2 procent per år, vilket är på tok för högt i förhållande till andra liknande fonder. I höstas skrev placera.nu om SBAB:s fonder, läs artiklen här.

Då sade Ingrid Lindquist, fondansvarig på SBAB, att priserna inte var huggna i sten utan kunde ändras. Så har dock inte skett, vilket placera.nu beklagar. Ingrid Lindquist sade också att SBAB har gått ifrån epitet prisledande till att erbjuda prisvärda produkter. Inte heller det håller placera.nu med om.

Men bankens absolut senaste produkt går inte av för hackor. SBAB Fri är en helt avgiftsfri svensk indexfond, identisk med Avanza Zero. Nu är inte Avanza längre ensamt om att erbjuda en helt avgiftsfri svensk indexfond. För Avanzas del har Avanza Zero betytt mycket som "lockvara".

För Avanzas del slutar dock inte gäckandet med en kopia på gratisfonden. SBAB har också sedan nyligen samma budskap kring varumärket, så kallad pay-off, i sin reklam: "SBAB, som banken borde vara". Avanza har också helt nyligen börjat med: "Avanza Bank, som det borde vara".

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -