Vad betyder bokstäverna bakom fondnamnet?

Fråga redaktionen Hej Placera. Ofta när jag letar mer ingående information om en fond hos fondbolagen så verkar en och samma fond finnas i flera versioner. De har då "A", "B" eller "F" sist i fondens namn som i övrigt är identisk för alla tre. Vad betyder de ensamma bokstäverna, de är rimligen inte rankningsbetyg, eller hur? Tack! IL

REDAKTIONEN SVARAR: Hej IL, det är korrekt inget rankingbetyg, utan benämningen på fondens olika andelsklasser, vilket är vanligt framför allt för utländska fonder. Olika andelsklasser har olika villkor, vissa är till exempel avsedda för stora, institutionella kunder, där minsta investering är hög samtidig som den årliga förvaltningsavgiften är lägre. Andelsklasser som riktar sig till privatsparare har ofta högre avgifter, men lägre insättningsbelopp.

Det finns ingen gemensam struktur, eller standard, för vad bokstäverna betyder, utan de betyder olika för olika fondbolag. Därför måste man som sparare gå in och läsa i informationsbroschyren eller faktabladen.

Ganska ofta ser man förkortningen Inc och Acc efter fondens namn. Inc betyder income, inkomst, och visar att fondandelsklassen är utdelande. När det står Acc betyder det att den inte ger årlig utdelning, acc står för accumulated, på svenska ackumulerad.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -