Hinner stop loss med vid snabba börsfall?

Frågor & svar  Jag har en fråga kring stop loss. Tänkte förra veckan köpa eniro med en stopp loss på 3 procent. Vid öppning hade ju aktien dykt med 25 procent. Hinner stoploss med i ett sånt här läge när det störtdyker eller blir det så att försäljningen inte inträffar förrän vid minus 25 procent? MvH Robert

REDAKTIONEN SVARAR: Hej Robert. Svaret är att det beror på, men för det mesta är det nej, stop loss är inte ett skydd mot snabba kraftiga kursfall.

Vid ett så snabbt och kraftigt kursras som i Eniro, morgonen den 27 oktober, hinner din stop loss på minus 3 procent sannolikt inte att reagera.

Se det så här: Aktiehandel är en auktion där det måste finnas både en köpare och en säljare för att en affär ska bli av. Om det ena dagen finns köpare av Eniro-aktier för 15 kronor styck medan köparna nästa dag inte vill bjuda mer än 12 kronor, så spelar det ingen roll att du lagt en stop loss på 14 kronor. Om det inte finns någon som vill köpa dina aktier för 14 kronor, så finns det inte.

Detta är faran med stop loss - att man kan vaggas in i en falsk säkerhet om att man inte kommer att förlora mer än några procent. 

När du angett en automatisk stop loss-nivå utlöses en säljorder på dina aktier. Du är då en säljare som kastar ut dina aktier till vilket pris som helst. Om du till exempel hade stop loss på 14 kronor så innebär det att det är den nivå där din säljorder utlöses. Du säljer då till det pris där det finns köpare.

Nu tog det faktiskt 20 minuter för Eniro att falla på morgonen den 27 oktober. Affärer gjordes löpande under nedgången, så det är möjligt att du kunde komma ur aktien på en högre nivå än minus 25 procent.

En annan fara med stop loss är att en aktie kanske bara tillfälligt dippar och utlöser din stop loss-order. Om aktien på kort tid återhämtar fallet har du sålt på ett sätt som du inte hade tänkt dig.
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -