Oroande turer i Folksam

Krönika Turerna kring Finansinspektionens granskning av Folksam är uppseendeväckande. Det rimmar illa att Sveriges främsta förespråkare av etik i investeringar granskas för regelbrott.

Folksam har överlåtit fyra fonder till Swedbank Robur. Om det var av risk för indraget fondtillstånd som Dagens Industri hävdade i torsdagens tidning, eller ett steg i en renodlingsprocess är inte det viktigaste. Det är att Folksam, Sveriges mest etiska sparbolag, har brutit mot FI:s regler. Det är högst anmärkningsvärt.

Fredagen den 13 april kunde vi läsa att Swedbank Robur övertar förvaltningsrätten till Folksam LO-fonderna. Vid en första anblick var det inga konstigheter. Sedan många år förvaltar också Swedbank Robur de fyra Folksam LO-fonderna, Folksam LO Sverige, Folksam LO Västfonden, Folksam LO Obligation och Folksam LO Världen.

Redan 2007 sålde också Folksam sitt fondbolag Folksam Fond till Swedbank Robur. Så detta var bara ett steg i den renodlingsprocess som Folksam håller på med. Men det fanns en passus i pressmeddelandet som var lite märklig.

"Dotterbolaget Folksam LO Fond har aktivt genomfört förändringar i organisation och verksamhet. Finansinspektionen har också genomfört en granskning av verksamheten. En ny styrelse och vd har utsetts och verkar fram till dess att bolaget är avvecklat".

På torsdagen hävdar Dagens Industri att det är kritik från Finansinspektionen som har tvingat Folksam att överlåta fonderna till Swedbank Robur. Fondbolaget är under utredning av Finansinspektionen och skall ha brutit mot en rad regler, bland annat olika kontrollfunktioner och hur bolaget hanterar intressekonflikter.

Folksam tillbakavisar uppgifterna om att det är oegentligheterna som pressat fram överlåtelsen, och hävdar att det en del av renodlingsprocessen.

Men ingen rök utan eld. Folksam medger att Finansinspektionen genomfört en granskning av bolagets fondverksamhet mellan åren 2008 och 2010 och att myndigheten då har påpekat en del brister i bolagets interna styrning och kontroll. Sedan dess har ändringar gjorts. Så visst har de gjort fel i något skede, exakt vad får vi veta när Finansinspektionen är klar med sin granskning längre fram i vår.

Utifrån ett Folksam- och Swedbank Robur-perspektiv är det logiskt att fortsätta renodlingsprocessen. Ur ett spararperspektiv behöver det dock inte vara lika positivt. Förvaltningskoncentrationen blir större och mångfalden mindre.

Det mest anmärkningsvärda är att Folksam, som uppträder som Sveriges "samvete" när det gäller  investeringar, har brutit mot FI:s regler. Det trodde vi inte. Det finns inget bolag som predikar så mycket om etik, moral och lag och ordning som Folksam. Det finns inte heller något bolag som har satsat så stora pengar på annonskampanjer där de vill att svenska folket ska välja ett etiskt fondbolag med moral.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -