På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

2011 ett uselt år för aktiva Sverigefonder

Fonder Förra året blev ett riktigt dåligt år för de aktivt förvaltade svenska aktiefonderna. Bland de breda Sverigefonderna var det endast nio av 59 som slog index. Det är ett underbetyg till förvaltarkollektivet, skriver placera.nu:s fondanalytiker Jesper Strandberg.

Stockholmsbörsen tappade drygt 13,5 procent under 2011. För de svenska aktiefonderna blev det också ett dystert år. Faktum är att ingen lyckades leverera positiv avkastning till sina sparare. Spridningen var dock stor. Avkastningen bland de 134 fonderna varierade från minus 3 procent till minus 28 procent. Som grupp tappade de drygt 16 procent.

Breda aktiefonder

Bland gruppen breda aktiefonder, 85 stycken, var det endast nio aktivt förvaltade fonder som slog index. Det är ett solklart underbetyg för förvaltarna. Med en avkastning på minus 3 procent bemästrade fonden Cicero Fokus fjolårets börs bäst. Placera.nu har tidigare uppmärksammat fonden, se här.

Den lite speciella fonden Handelsbanken Astra Zeneca Allemansfond tappade bara 6 procent under 2011. Det beror främst på att den placerar en betydande del i Astra Zeneca, och vid årsskiftet låg drygt 36 procent av fondens kapital placerat i bolaget. Astra Zenecas aktie, som ofta går bra när börsen i övrigt går dåligt, steg drygt 6,5 procent under 2011.

På tredje plats, med en nedgång på 8 procent, kom Alfred Berg Sverige Plus. Även det är en fond som placera.nu håller ögonen på, se här.

Vilka gick då sämst? Av de 85 breda Sverigefonderna var det 69 stycken som inte nådde upp till index. Sämst av alla gick det för Swedbank Roburs koncentrerade och aktivt förvaltade fond, Swedbank Robur Stella Sverige. Under 2011 tappade den drygt 28 procent i värde. Förra året var också riktigt motigt för DNB:s dito, DNB Sverige Koncis, som slutade på minus 25 procent.

Ålandsbanken SICAV Swedish Growth misslyckades också totalt med att navigera under de kärva marknadsförhållandena och tappade drygt 21 procent.

Indexfonder

Förra året lönade det sig att satsa på indexfonder. Faktum är att de sju indexfonderna som följer börsens storbolagsindex, OMXS 30, gick bättre än OMXS RX som följer utvecklingen för hela Stockholmsbörsen. Det betyder att de riktigt stora bolagen gick bättre än de mindre småbolagen generellt. Som grupp tappade de drygt 12,5 procent.

Minst dåligt gick det för gratisfonden, Avanza Zero, som föll med drygt 11,5 procent. Sämst gick de för den dyraste, Monyx SICAV Sverige Topp 30, som föll med drygt 13,5 procent. Avgiften i denna fond ligger på hela 0,8 procent per år.

Småbolagsfonder

Det gick marginellt mindre dåligt för de svenska småbolagsfonderna. Som grupp tappade de drygt 16 procent i värde, samtidigt som Carnegie Småbolagsindex föll med drygt 13 procent. Det är självklart också ett klart underbetyg åt förvaltarna som borde kunna lyckas betydligt bättre. Men det var flera som presterade bättre än index, 14 stycken av 49. En andel på 30 procent.

Bäst, eller minst dåligt, gick det för Strand Småbolagsfond som tappade knappt 8 procent. Placera.nu uppmärksammade fonden i slutet av 2011, se här.  Nästan samma resultat hade GustaviaDavegårdh Småbolag och Carnegie Sverige Select som båda tappade drygt 8 procent.

Storbankerna finns också representerade bland de som slog index. Carnegie Swedish Small Cap slutade på minus 12,3 procent, Handelsbanken Svenska Småbolag stängde böckerna på minus 12,7 procent och Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige klarade nålsögat med minus 12,9 procent.

Riktigt dåligt gick det för Tangent som tappade drygt 28 procent och var förra årets sämsta småbolagsfond. Remium Småbolag Sverige sällar sig också till förlorarna med en nedgång på 27 procent. Andelsägarna i Ålandsbanken Swedish Small Cap kan också hålla sig för skratt, då deras andelar gick ned med drygt 25 procent förra året.

De bästa/sämsta fonderna 2011

Avk%

Breda Sverigefonder

 

Cicero Focus

-3,1

Handelsbanken AstraZeneca Allemans

-5,9

Alfred Berg Sverige Plus

-8,0

Stockholmsbörsen index

-13,7

Ålandsbanken SICAV Swedish Growth

-21,1

DNB Sverige Koncis

-25,6

Swedbank Robur Stella Sverige

-28,2

Småbolagsfonder

 

Strand Småbolagsfond

-7,9

GustaviaDavegårdh Småbolag

-8,3

Carnegie Sverige Select

-8,3

Carnegie Småbolagsindex

-13,2

Ålandsbanken Swedish Small Cap

-25,3

Remium Småbolag Sverige

-27,0

Tanglin Tangent

-28,6

Källa: Morningstar

 
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -