Små fondbolag ligger pyrt till

Krönika Traction Fonder kastar in handduken. Finansinspektionens ökade krav i kombination med nya EU-regler gör de administrativa bördorna för betungande. Risken är stor att fler mindre fondbolag dukar under.

När Traction Fonder tillkännagav att de lägger ned verksamheten kom det som en chock för många fondsparare. Inte kan ett fondbolag läggas ned, är en vanlig kommentar som placera.nu har fått. Några är förbannade och menar att nu måste de realisera fondandelar trots att de inte vill.

För fondbranschen kom det dock inte som en chock. Bakom kulisserna har det tisslats och tasslats länge. Många små fondbolag går på knäna, inte nödvändigtvis för att de har för lite kapital att förvalta, många gånger är det den administrativa bördan som tynger mest.

För tio år sedan var det relativt enkelt att driva fondbolag. Men under åren har regelverket vuxit och finansinspektionen har ökat kraven på rapportering och administration. Samtidigt har EU-reglementet också vuxit och implementerats i Sverige.

Idag säger företrädare för små fondbolag att det går två administratörer på en förvaltare. Det är självklart inte hållbart för de små fondbolagen. De beklagar sig över att de åsätts samma tunga administration som de stora bankerna. I takt med de ökade administrativa bördorna stiger också kravet på förvaltat kapital för att få fondbolaget att gå ihop rent ekonomiskt.

Därför ska vi inte bli förvånade när fler små fondbolag beslutar sig för att kasta in handuken framöver.

För tio år sedan kunde ett fondbolag gå runt på cirka 250 miljoner kronor i förvaltat kapital, nu har det ökat till cirka 750 miljoner kronor. Idag är också konkurrensen betydligt hårdare, fonderna är fler och det krävs mer och större marknadsföringsinsatser för att sälja sina fonder.

Placera.nu anser självklart att man inte ska göra avkall på spararnas skyddsnät. Riskerna är redan så stora i att spara i aktiefonder så spararna ska inte behöva känna att det ska behöva ta på sig en "fondbolagsrisk" när de väljer fonder från mindre och spetsigare aktörer.

Placera.nu ämnar inte komma med lösningar, utan kan konstatera att det som är ämnat att skydda fondspararna riskerar hämma konkurrensen. Inte bara det, den nya fondlagstiftning som börjar gälla efter nyår, och är ämnad att öka svenska fondbolags internationella konkurrenskraft och stärka den svenska fondindustrin, riskerar att få betydligt mindre effekt än vad regeringen hade hoppats på.

De senaste åren har nämligen en stor del av de nya fonderna startats i paraplyfondbolag som ligger i Luxemburg, där kanske SEB Fundservice är det mest välkända. Det är ett fondbolag som inte gör annat än administrerar fonder åt externa förvaltningsbolag.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -