Vad är skillnaden mellan en ETF och ett certifikat?

Frågor & svar Hej. Vad är det för skillnad mellan en börshandlad fond och ett certifikat? Hälsningar Hasse.

REDAKTIONEN SVARAR: Hej Hasse. Din fråga är befogad. Börshandlade fonder och certifikat kan vid första anblicken se väldigt likartade ut. De är båda marknadsnoterade värdepapper som erbjuder en möjlighet att investera i en underliggande tillgång, som kan vara olika index, en grupp av aktier, en grupp av råvaror, valutor eller räntor etc. Båda handlas i realtid, de är lågt prissatta och går att få med eller utan hävstång.

Men det finns några skillnader. En skillnad är placeringsreglerna. Certifikat har friare placeringsregler än ETF:er, och kan uteslutande handla i endast en typ av underliggande tillgång. Det får inte ETF:er göra.

En annan skillnad är vad som kallas för motpartsrisk. En ETF, som ju är en fond, har sina tillgångar avskilda från fondbolaget (de finns hos ett så kallat förvaringsinstitut) och drabbas inte om fondbolaget till exempel går i konkurs.

Men om företaget - banken eller institutet - du köpt ditt certifikat av går i konkurs är du inte skyddad, och inte garanterad att få dina pengar tillbaka. Viktigt är därför att man innan man köper certifikatet kollar upp vem som emitterat det.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -