På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Se upp med Luxemburg i kapitalförsäkringen

Kapitalförsäkring Sparare som har Luxemburgfonder placerade en kapitalförsäkring betalar 30 procent i skatt på utdelningar från svenska bolag, vilket de hade sluppit om fonden varit svensk. Domstolen sade nyligen nej till en begärd återbetalning.

Det vanligaste försäljningsargumentet för att du ska välja en fond som är registrerad i Luxemburg är att det är skattemässigt fördelaktigt. Det är förmodligen få sparare som känner till att det på utdelningar från svenska bolag till fonder i Luxemburg dras hela 30 procent i svensk kupongskatt. Dessa pengar har du som fondsparare ingen möjlighet att få tillbaka.

Svenska fonder har löst problematiken med skatten på utdelningar genom att dela ut allt beskattningsbart kapital till fondandelsägarna som därmed blir skattskyldiga. Ligger fondandelarna i en vanlig depå får andelsägarna betala skatten, men om de ligger i en kapitalförsäkring slipper spararna skatt på utdelningarna. Sparare med kapitalförsäkring betalar i stället en schablonskatt som normalt ligger runt en procent av det totala kapitalet.

Skattejuristerna Hans Levén på SEB och Daniel Starberg på Carnergie Private Banking, har valt att överklaga Skatteverkets beslut att dra källskatt. De driver målet för Luxemburgfonden Öhman All Weather Funds räkning.

"Daniel arbetade tidigare på Öhman, så därför valde vi en Öhmanfond som har SEB som förvaltningsbolag", säger Hans Levén.

Han anser att Skatteverket inte har stöd i lagen för att ta ut källskatt på svenska utdelningar till fonder som är registrerade i Luxemburg.

"Frågan har aldrig reglerats i kuponskattelagen. Det är helt enkelt ett förbiseende från lagstiftarens sida som vi av principskäl vill ha prövat", säger han.

Att det blir så hög skatt som 30 procent beror på att fonder inte omfattas av skatteavtalet mellan Luxemburg och Sverige. I det aktuella målet kräver dock kärande, det vill säga Öhmanfonden, att få hela den inbetalda skatten återbetald, med hänvisning att skatten saknar stöd i lagen.

Förvaltningsrätten i Falun valde dock nyligen att avslå deras begäran om återbetalning. Domen kommer, enligt Hans Levén, att överklagas till kammarrätten.

En fördel  som brukar lyftas fram för sparare är att fonder som är registrerade i Luxemburg, till skillnad från svenska fonder, inte behöver göra löpande utdelningar till andelsägarna. Luxemburgfonderna kan i stället investera hela överskottet.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -