På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Ny bok om kritiserad men populär sparform

Böcker De har beskrivits som krångliga och onödiga. Trots det ökar försäljningen av olika strukturerade produkter, som till exempel aktieindexobligationer.

Försäljningen av strukturerade
produkter toppade 2007 då det gavs ut nya produkter för 95 miljarder kronor. Osäkerheten i samband med finanskrisen gjorde att nyförsäljning halverades året efter men nu ökar denna sparform åter kraftigt. Under 2009 uppgick nyutgivningen till 55 miljarder kronor.

I media har strukturerade produkter, eller aktieindexobligationer som är den vanligaste formen, ofta kritiserats.

Att konstruktionerna är krångliga och såväl avgifter som möjliga utfall är svåra att överblicka för vanliga sparare, är några av de vanliga argumenten mot aktieindexobligationer.

För att öka kunskapen om dessa produkter har Karl Lindqvist som ansvarar för strukturerade produkter på Nordea skrivit en bok tillsammans med journalisten Lars Malmström.

Boken som ännu inte kommit ut i handeln har titeln "Strukturerade produkter - Så funkar de".

I boken berättar de båda författarna enkelt och pedagogiskt hur en strukturerad produkt fungerar. Det kan möjligtvis vara lite förvirrande för läsare att författarna genomgående använder termen strukturerade produkter då de flesta nog tänker på denna sparform som just aktieindexobligationer eller möjligen indexobligationer. Boken har dock många poänger.

Författarna lyckas på ett bra sätt reda ut de olika aktörerna som är involverade i en sådan här produkt och de poängterar att alla på olika sätt tar ut avgifter.

En central begrepp är deltagandegraden. Hur stor del av uppgången för ett visst index som innehavaren av en aktieindexobligation får ta del av bestäms av deltagandegraden. Ju högre deltagandegrad desto högre utdelning, torde vara den allmänna uppfattningen. Det är därför intressant att de båda författarna i boken beklagar det fokus som ofta läggs på just deltagandegraden.

Så här skriver de:

"Förenklat kan man säga att det är ett nollsummespel - höjs deltagandegraden så sker det till priset av att något annat villkor försämras."

Författarna anser därför att det är viktigt att även titta närmare på hur själva avkastningen beräknas.

Boken saknar dock svar på den kanske viktigaste frågan: är en produkt som är så krånglig att det krävs en bok för att förstå den verkligen något för vanliga sparare?  Placera.nu tog kontakt med författaren Karl Lindqvist och ställde den frågan.

"Det är definitivt något för vanliga sparare. De är inte krångliga, men ju mer kunskap desto enklare att hitta en produkt som passar ens egen smak och behov", säger han.

Boken ges ut av förlaget Blue Publishing och börjar säljas den 14 april genom bland annat nätbokhandlarna Adlibris och Bokus.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -