På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Så här investerar du i jordbrukets råvaror

Råvaror  Funderar du på att investera i vete, kaffe, majs eller soja?  Det finns ett flertal leverantörer av råvarucertifikat på marknaden, men det är viktigt att du verkligen förstår konstruktionen i dessa ganska svåra produkter.

Utbudet av råvarucertifikat är stort och växer hela tiden. Handelsbanken erbjuder börshandlade certifikat med bland annat vete som underliggande tillgång.

Royal Bank of Scotland säljer minifutures och Open End Certifikat med kaffe, majs, vete, biobränsle och vete som underliggande tillgångar.

Hos CMC Market hittar du CFD:er baserade på kaffe, socker, spannmål och, till och med, grismagar.

Dessvärre blir en del sparare, oavsett utgivare, besvikna sina certifikat och känner sig lurade. Det märks bland annat på artikelkommentarer och de mail som kommer hit till redaktionen. Här är några saker att tänka på innan du köper certifikat.

Se till att du förstår konstruktionen.

En vanlig orsak till besvikelse är att spararen inte förstår varför avkastningen blev så låg när den underliggande råvaran steg så mycket under perioden.  Avkastningen beräknas dagligen vilket gör att om prisutvecklingen är slagig så kan avkastningen bli betydligt lägre än vad som syns i priskurvorna.

Många certifikat kräver daglig bevakning.

Om du köper ett certifikat som påverkas kraftigt av dagliga prisförändringar så bör du bevaka certifikatet dagligen.

Börja smått men fortsätt större och välj depå med lägsta möjliga courtage.

En stor risk med korta affärer och små belopp är att courtaget äter upp vinsten. Det är klokt att börja smått men om du planerar att fortsätta krävs tyvärr lite större summor. Det är också väl värt tiden att jämföra depåer hos olika mäklare. Om du gör några aktieaffärer per år spelar det ingen större roll om minimicourtaget är 99 eller 19 kronor. Men för den aktiva investeraren i råvarucertifikat kan det vara avgörande.

Glöm inte de andra avgifterna.

Det är inte bara courtage du betalar. Utgivarna tar normalt ut en spread (skillnad) mellan köp- och säljkurs. Ibland får du även betala förvaltningsavgifter och avgifter för valutasäkring.

Glöm inte valutan.

Många certifikat, liksom råvarorna, handlas i dollar.

Hävstången går åt båda hållen.

Den inbyggda hävstång, som de flesta certifikat har, gör dem till en lockande investering som snabbt kan förvandlas till en jobbig förlust.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -