Nordic Mines vinner guldracet

Guldkrig Gruvbolagen Nordic Mines och Endomines ligger i startgroparna för att dra igång produktionen i sina finska gruvor, i Laiva respektive Pampalo. Vi reder ut vilket bolag som passar bäst för småspararen.

Guldpriset ligger på rekordnivåer vilket gör guldbolagen heta. Placera.nu har ställt bolagen Nordic Mines och Endomines, samt deras finska gruvor i Pampalo respektive Laiva, mot varandra.

Michael Nilsson, VD för Nordic Mines, hyser inga tvivel om gruvans potential.

"Baserat på nuvarande guldpriser är det ju lätt att inse att kassaflödet kommer att kunna bli väldigt gynnsamt och kostnadsbilden är bra då fyndigheten kan utvinnas med storskalig teknik i dagbrott", säger han.

Endomines VD Markus Ekberg ser stora möjligheter i Pampalo och nästan inga risker.

"Vi följer tidsplanen både när det gäller tekniken och finansieringen, det till och med är så att allt går lite snabbare och kostnaderna verkar vara lite lägre än budgeterat på många områden", säger han.

DAGSFORM:

Nordic Mines fick i förra veckan, efter förseningar, det miljötillstånd som krävs för att starta produktionen i Laiva. Inom kort väntas bolaget presentera en plan för finansieringen.

Endomines genomför just nu en fullt garanterad nyemission som tillsammans med lån och bidrag från finska staten ska finansiera bygget av gruvan i Pampalo.

PRODUKTIONSSTART:

Endomines räknar med att dra igång testproduktionen 2010 för att sedan nå upp till planerad produktion under första kvartalet 2011.

Nordic Mines ursprungliga plan var också att starta produktionen under 2010 men det försenade miljötillståndet har gjort att 2011 är mer realistiskt.

GRUVORNA:

Pampalo förväntas ge en årlig produktion på runt 1 000 kilo guld per år vilket med dagens guldpris ger intäkter på 250 miljoner kronor. Känd och indikerad guldtillgång uppgår till 6 000 kilo guld.

Laiva beräknas ge 4 000 kilo guld årligen vilket med dagens priser ger intäkter runt en miljard kronor.

Känd och indikerad tillgång till guld uppgår totalt till knappt 25 000 kilo.

Båda bolagen pratar om en produktionstid på mellan sex och sju år, sedan är guldet utgrävt. Men förhoppningarna är att nya fyndigheter ökar livslängden på gruvorna.

INVESTERINGS- OCH PRODUKTIONSKOSTNADER:

Endomines beräknas investera runt 200 miljoner kronor för att bygga upp gruvan. Bolaget vill inte ge någon prognos för produktionskostnaden men uppger att enhetskostnaden (cash cost*) beräknas bli 420 dollar per uns, vilket omräknat innebär en kostnad på runt 100 miljoner kronor per år, exklusive finansieringskostnader.

Nordic Mines investeringskostnad beräknas uppgå till cirka 600 miljoner kronor och produktionskostnaden beräknas ligga runt 250 miljoner kronor per år plus finansieringskostnader.

Kostnaderna kan dock öka något till följd av att euron stigit mot kronan den senaste tiden.

ÖVRIGA TILLGÅNGAR:

Endomines kontrollerar ett stort område längs den Karelska guldlinjen, med ett flertal fyndigheter, vilket gör att bolaget räknar med att kunna bryta guld i området en lång tid framöver.

Nordic Mines driver projekt i tre områden i Finland och tre i Sverige. Just nu ligger dock allt fokus på Laiva som betraktas som en av de största guldfyndigheterna i Norden hittills.

AKTIEKURSEN:

Nordic Mines har stigit med 250 procent i år och har ett idag ett börsvärde på 817 miljoner kronor.

Endomines, som har stigit med 219 procent, har ett börsvärde på 328 miljoner kronor.

RISKER:

Fallande guldpriser, lägre guldhalt än förväntat i malmen, stigande låneräntor, försenad produktionsstart och högre produktionskostnader än förväntat är några av de faktorer som snabbt skulle kunna förändra förutsättningarna för dessa bolag.

SLUTSATS:

Endomines ligger ett steg före men placera.nu föredrar Nordic Mines som sitter på en större guldfyndighet, som dessutom är lättillgänglig vilket bidrar till låga produktionskostnader.

*De kassaflödespåverkande produktionskostnaderna.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 0,00 -
Köp 0,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -