På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Här är tio köpvärda fonder

Fondtips  Har du som många andra sett värdeutvecklingen i fonderna på senare tid och är sugen på att investera? Här har vi sammanställt tio köpvärda fonder.

Hittills i år har fonder som investerar i svenska aktier stigit med 38 procent, globala tillväxtfonder har gått upp med 37 procent och Bric-fonderna med hela 48 procent. Detta medan världsindexet för aktier bara gått upp med 10 procent.

Rätt fondval har alltså hittills i år gett spararen en mycket god avkastning. Vi på placera.nu anser att världsmarknaderna är på väg upp långsiktigt efter det ras som konjunkturnedgången medfört.

Här har vi sammanställt tio olika fonder som i sin klass bör ge investeraren en bättre avkastning än konkurrenterna. Vi har delat in dem i hög risk, medelrisk och låg risk. Generellt gäller att så länge man träffar rätt, så blir det högre avkastning i högriskfonderna. Men som namnet anger finns här också risk för desto större bakslag.

Hög risk

Tangent: Det finns mycket som talar för fonden Tangent. Den är liten, snabbfotat, aktiv och oberoende. Dessutom har den gått otroligt starkt, hittills i år 85 procent. Men i dagsläget rekommenderar placera.nu fonden endast till de som tror på en fortsatt stigande börs. Läs vår analys här.

Skagen Kon-Tiki: Efter förra årets nedgång har fonden Skagen Kon-Tiki hissat fulla segel och året har börjat bra med en uppgång på 53 procent. Placera.nu tror att skepparen, Kristoffer Stensrud, även framöver lyckas navigera rätt och har ingen anledning att rekommendera annat än köp. Läs vår analys här.

FIM Russia Small Cap: Rysslandsfonderna har stigit med över 50 procent i år. Men det gäller inte alla. Fonder som satsar på småbolag, så som East Capital Ryssland, FIM Russia Small Cap och Gustavia Greater Russia Small/Mid Cap har inte hängt med. Men de kommer längre fram i börskonjunkturen. Läs vår analys här.

Lannebo Småbolag: För vissa fonder betyder förvaltaren mer än för andra. Lannebo Småbolag förvaltas av Peter Rönström som är en av Sveriges mest erfarna småbolagsförvaltare. Placera.nu har stort förtroende för honom Läs vår analys här.

Black Rock European Fund A2 Euro Acc: Bland mer än 100 breda Europafonder finns två som vi tror på som passar passiva sparare. Vi har också hittat två fonder för den aktiva spararen. Läs analysen här.

Medelrisk

Skagen Global: Trots förra årets miss anser placera.nu att Skagen Global är en toppfond som passar väl som en bas i en global fondportfölj. Med sin koncentrerade och aktiva förvaltningsstil har året börjat bra för förvaltaren Filip Weintraub. Läs vår analys här.

Enter Maximal: Strategifonden Enter Maximal investerar i aktier sedan början av året efter en längre tid av ränteinvesteringar. Fonden investerar efter matematiska modeller i ett datasystem. Trots enstaka missar har fonden långsiktigt legat rätt. Läs vår analys här.

Låg risk

Fidelity Funds-European High Yield Fund A Acc EUR: I takt med att börserna stiger stärks också den svenska kronan. Det har varit positivt för de som sparar i valutasäkrade utländska räntefonder. Här är en sådan. Läs vår analys här.

Nordea Corporate Bond Fund: Det här är en valutasäkrad utländsk räntefond. Men här risken lite lägre än i Fidelity. Läs vår analys här.

Öhman Fonder Företagsobligation: Vill du fortfarande ha ditt sparande i en räntefond? Då slår vi ett slag för företagsobligationsfonder som ger högst nominell ränta. Läs vår analys här.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -