Hurra, det ser nattsvart ut

Krönika  "Kommer det bestå den här gången" är en berättigad fråga när det gäller börsuppgången. Jag är numera försiktigt optimistisk som det brukar heta när man gärna vill tro, men inte riktigt vågar. Anledningen till min nyfunna optimism är paradoxalt nog att utsikterna för ekonomin är nattsvarta.

Så sent som i höstas fanns det många som hoppades på att en vikande konjunktur ändå skulle kunna pareras någorlunda med stimulanspaket, räntesänkningar, efterfrågan i tillväxtekonomier med mera. Idag verkar det vara få som tror att det kommer att hjälpa. Och när man inte längre fäster någon tilltro till att låga räntor ska ge drag på börsen har man ju också indirekt accepterat det faktum att det är riktigt illa ställt.

Då är man nära den punkt när den ekonomiska misären också avspeglas fullt ut i aktiekurserna. Vidare kan man nog finna en del tröst, om än på osäker grund, i det faktum att bottennivåerna sedan i höstas står sig trots att all statistik som presenteras visar på accelererande ekonomiska problem. 

Och det är också en indikator på att man nu räknar med, eller diskonterar, ett synnerligen problematiskt 2009 som redan kan ses som ett förlorat år. Istället är blicken redan framme vid på nästa år och där finns det en chans att ekonomin stabiliseras. Och det kan betyda köpläge för ett flertal sektorer på börsen.

Ibland förefaller börsen, trots alla resor upp och ned, stå och stampa på samma ställe när index svänger på likartade nivåer på såväl upp- som nedsidan. Men dessa rörelser döljer i sin tur väldigt stora förskjutningar mellan olika sektorer och framför allt enskilda aktier.

Den 21 november 2008 stängde OMXS30 index på 567. Då stod Swedbanks aktiekurs i 54 kronor. Sedan dess har samma index stigit med 17 procent samtidigt som kursen i Swedbank gått ned kraftigt. Samma mönster kan ses i hela banksektorn så uppenbarligen har det varit andra aktier som lyft index uppåt.

Ser man till börsen exklusive de synnerligen skakiga bankerna så har många bolag inom de mer cykliska sektorerna såsom verkstad lyft ett rejält snäpp sedan i höstas, och dessutom lyckats hålla nivåerna. Det är i min bok ett litet men ändå tecken på en ökad tilltro till att det inte kommer bli så mycket värre.

Än viktigare kanske är det enkla faktum att det är låga värderingar för många börsbolag idag, bolag som kommer att vara friska, lönsamma och stabila även imorgon. Och när vi nu rycker allt närmare den punkt där börsen bottnar ur minskar också risken av att sitta på aktier under en lång nedåtperiod. Istället kanske riskerna nu finns på andra sidan, att om man väntar för länge med att kliva på aktietåget faktiskt missar en bra chans.

Därmed inte sagt att jag tror på ett börsrally. Jag tror att slagigheten kommer att bestå åtminstone året ut, men att man i svaga perioder gör klokt i att köpa solida bolag. De mer spekulativa köpen, såsom att köpa utbombade aktier som rasat kraftigt, eller högt belånade bolag, ter sig fortfarande alltför riskfyllt. Dessutom - när det vänder lär det först vara stora och solida bolag och först senare i cykeln brukar mer riskfyllda aktier dra.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -