Trumps överman är lynnig och skrupelfri

Krönika Medan Donald Trump räddar fabriksjobb på Twitter kräver marknaden sitt i det tysta. Vinnarna är Kina och en och annan mexikan.

putin_trump_flaggor

I Youngstown sjunger Bruce Springsteen om stålugnarna i östra Ohio, där en oöverträffad krigsmakt byggdes upp under en ”vacker himmel full av sot och lera”.

Men jobben försvann och Youngstown är numera en modfälld ort, präglad av avfolkning och missbruk.

Försåtligt åstadkom marknaden vad ingen främmande fiende kunnat.

I Youngstown röstar man av tradition på demokraterna. Mitt Romney, John McCain och George Bush fick mindre än 37 procent av rösterna här. Trump vann en majoritet.

Han gjorde det, delvis åtminstone, för att han lovade att ta strid mot de globala marknadskrafterna.

Handelsavtal ska skrotas, företag som flyttar produktion utomlands straffas.

”Det här landet är en avgrund! Det går utför fort”, dundrar Trump och folk i Youngstown vet exakt vad han menar. De ser det varje dag.

USA:s ekonomi har stora strukturella problem. Snittlönen är lägre än för 25 år sedan. Färre amerikaner arbetar, särskilt män. Produktiviteten är låg, liksom räntan – i sig en konsekvens av underliggande ekonomiska krafter.

Trump lovar att tackla dessa problem med stora skattesänkningar och infrastruktursatsningar.

Men här blir det knepigt, för den amerikanska ekonomin genomgår, trots sina bryderier, just nu en boom. Tillväxten är stark, arbetslösheten under 5 procent.

På onsdag väntas Federal Reserve höja räntan. Ytterligare höjningar spås nästa år.

Eftersom ekonomin redan är nära full kapacitet, riskerar Trumps chockpolitik leda till högre inflation. Räntorna stiger och dollarn – som redan nått sin högsta nivå sedan 2002 – blir dyrare.

En starkare växelkurs åskådliggör på ett förträffligt sätt hur marknaden straffar den som inte fogar sig.

En dyrare dollar leder till ökad import och minskad export. Vinnarna är, som Fed-experten Sebastian Mallaby påpekat, Kina och en och annan invandrare från Mexiko.  

Kineserna behöver inte längre manipulera sin valuta för att ”stjäla” amerikanska jobb, som Trump uttrycker det. Dollarn gör jobbet åt dem.

I Mexiko, där en dollar redan räcker nära dubbelt så långt som för två år sedan, stärks incitamenten att ta sig norrut ytterligare.

I Youngstown uteblir jobben, igen.

Det sägs ofta att etablerade höger- och vänsterpartiers ekonomiska politik inte längre skiljer sig åt. Det stämmer till stor del, åtminstone i historiskt perspektiv. De globala marknadskrafterna har kraftigt inskränkt politikernas handlingsutrymme.

Så Trump är slug; likt Vladimir Putin visar han sig handlingskraftig. Hänger ut företagsledare på Twitter och förmår dem att hålla fabriker öppna i Indiana och North Carolina.

”Vi måste se det här som ett krig”, vidhåller han. USA ska ”besegra fienden i kampen om jobben”.

Samtidigt kräver marknaden sin rätt i det tysta. För varje jobb Trump räddar med ett uppmärksammat utspel, försvinner åtskilliga andra. Marknaden är slugare än Donald Trump. Och långt mer skoningslös.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -