Rätt sparstrategi när börsen skakar

Sparande Börsen har rasat 7 procent hittills i år, och många sparare i aktier och aktiefonder undrar hur de ska hantera det. Sälja känns redan för sent och ligga lågt känns fel om man gärna vill vara aktiv. Här ger tre proffs, två privatekonomer och en konjunkturexpert, sin syn.

Visst är det oroligt när börsen rasar dag efter dag med bara någon glimt av uppgång emellan. Men den som har en genomtänkt strategi har större chans att acceptera faktum än den som blir tagen på sängen. Ylva Yngveson, privatekonom på Swedbank, förstår dem som inte bara vill sitta still i båten utan faktiskt göra något:

"Det är då bra att från början ha bestämt hur stor andel av sitt sparande man vill ha i aktier. Fram till i somras hade börsen gått upp under lång tid, och då kan den som har sparat länge se att den totala andelen aktier i sparportföljen har ökat. Risknivån kan då ha blivit högre än det var tänkt. Är du i den situationen kan du sälja av en del nu. Om du inte vill använda pengarna, säkra dem genom att lägga dem i en korträntefond. När andelen aktier blivit för låg är det dags att gå in i börsen igen."

Men den riktigt långsiktiga och passiva spararen rekommenderar hon att ligga lågt.

"Om du sparar långsiktigt, inte är beroende av pengarna den närmaste tiden och dessutom inte vill vara särskilt aktiv, kan du mycket väl ligga kvar med de aktier eller aktiefonder du har. Om du är i den situationen är det stor risk att det blir fel om du säljer i syfte att försöka pricka in rätt tillfälle att gå in på börsen igen. Det är väldigt svårt att pricka rätt.Men det är ändå aldrig fel att regelbundet gå igenom sitt sparande. Förutsättningarna ändras ju då och då", säger hon. 

Den som å andra sidan behöver pengarna nu ska inte tveka - då är det  förmodligen dags att sälja av, anser Ylva Yngveson. Det bästa är att successivt gå ur sitt sparande i god tid innan man behöver sina pengar.  

Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar, är inne på samma tankegångar:

"Du som behöver pengarna de närmaste åren gör klokt i att successivt börja flytta över pengar till säkrare räntefonder. Jag tror nämligen att börsen kommer att vara fortsatt skakig framöver. Men sparar du på lång sikt kan du ligga kvar. Man får räkna med att börsen svänger över åren - som långsiktig sparare är man inte så utsatt för det. Sen är det alltid bra att se till att sprida sina risker, det vill säga välja aktiefonder i olika delar av världen och olika branscher."

Men den som nu flyttar över till räntefonder bör vara lite vaksam på utvecklingen framöver, råder hon:

"Efter en tid är det dags att ompröva placeringen i räntefonder. Annars kanske du missar den börsuppgång som kommer senare. Låt inte pengarna ligga kvar i lågavkastande placeringar för länge."

Sven-Arne Svensson, chefekonom på Erik Penser Fondkommission, är en av landets säkraste konjunkturbedömare och har varit med om många upp- och nedgångar på börsen. Trots det säger han sig aldrig ha kunnat förutse börsens rörelser och har lärt sig att för egen del ligga stilla med sina innehav i lägen som det nuvarande.

"För egen del gör jag ingenting. I mitt jobb tittar jag på ekonomiska fundamenta, och där ser det starkt ut för Sverige just nu. Ändå är det bara negativt på börsen. Jag har sett det här förut, exempelvis 1987 och 1998. Efter ett tag kommer börsen upp igen."

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -